Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
EKONOMISK LINDRING FÖR BUN EFTER NYTT BESLUT

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) tog över en kommun i ekonomisk medvind. Foto: Simon Henriksson

EKONOMISK LINDRING FÖR BUN EFTER NYTT BESLUT

Den ekonomiska pressen på barn- och utbildningsnämnden lindras något. De 3,1 miljoner i underskott som nämnden visade 2022 behöver man inte jaga ikapp. Det fattade kommunstyrelsen beslut om i veckan.

Annons:

Det var i samband med att årsredovisningen avhandlades i kommunstyrelsen som Socialdemokraterna lade fram förslaget och möttes av ett unisont bifall. Underskottet för barn- och utbildningsnämnden under 2023 – 3,1 miljoner kronor – räknas av och nämnden behöver därmed inte spara in de pengarna framöver.

Spara pengar behöver man dock göra och i höstas presenterades en mängd olika förslag – som bland annat innehöll nedläggning av flera enheter – under en dragning på fullmäktige.

– Vi tyckte att det var ett bra förslag och annars hade vi behövt hantera det i den budget som vi ska fatta beslut om före sommaren, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) om beslutet i kommunstyrelsen. 

Dan Nilsson (S): 

– Det är glädjande att det blev bifall. Det finns tillräckligt med stora utmaningar för innevarande verksamhetsår när det gäller skolskjutsar och kosten så det här blir en lindring. Normalt sett hade man varit tvungen att återställa det här underskottet under en tvåårsperiod.

Strålande år ekonomiskt

Som vi tidigare berättat gör Västerviks kommun ett av sina bästa ekonomiska resultat någonsin där kommunen går plus med 100,1 miljoner och koncernen 205,7. Välbehövligt inför den mycket oroliga ekonomiska tid som landet nu hamnat i. Den överlägset största orsaken till den ekonomiska framgången är att skatteintäkterna var extremt mycket högre än budgeterat.

– Det är ett mycket bättre resultat än vi förväntat oss sett till förutsättningarna. Skatteprognosen gjordes under pandemin och pekade nedåt, men det blev otroligt mycket bättre. Resultatet är väldigt högt och motsvarar 4 procent i överskott av skatter och statsbidrag, säger kommunchefen Christina Bäckström.

Under 2022 gjorde 240 av 290 kommuner minst 2 procent i överskott i relation till sina skatteintäkter/skattebidrag. 129 var till och med över 5 procent.

– Vi ligger som alla andra kan man säga och vi uppfyller målen om god ekonomisk hushållning. Tittar man på alla mål som vi satt upp når vi 88 procent och det får anses som bra.

Utöver förändringen för BUN vill kommunstyrelsen över att en skrivning om arbetet med cykelvägar läggs in i årsredovisningen innan den klubbas av fullmäktige.

"Kommer ha stor nytta"

Från och med årsskiftet är det Harald Hjalmarsson som tagit över kommunalrådsposten från Dan Nilsson (S). Toppolitikerna har en relativt samstämmig syn på 2022.

– Vi kan konstatera att det ser väldigt bra ut, kommunen och medarbetarna har gjort ett väldigt bra jobb och vi kommer ha stor nytta av de medel vi jobbat upp under de senaste åren, säger Nilsson.

Hjalmarsson:

– Under de två sista åren har många kommuner haft möjlighet att hantera ekonomin på ett bra sätt. Kanske att vi redan då skulle börja titta framåt, men vi ska utgå från här och nu. Vi måste tänka långsiktigt och ska inte ha några hastiga förändringar, utan ska vi ändra i strukturen så ska det vara på längre sikt. Utgångsläget ser dock bra ut.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: