Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
TYDLIG FÖRBÄTTRING I EKONOMIN – KRAVEN PÅ BESPARINGAR BESTÅR

Kommunstyrelsens Harald Hjalmarsson har fått flera positiva indikationer för den kommunala ekonomin under sommaren. Foto: Simon Henriksson

TYDLIG FÖRBÄTTRING I EKONOMIN – KRAVEN PÅ BESPARINGAR BESTÅR

En ny skatteprognos sprider visst ljus i den annars astronomiskt mörka kommunala ekonomin. Nu kan Västervik faktiskt gå med överskott i år. Även 2024 ser bättre ut – men kraven på besparingar består ändå. 

Annons:

I våras såg kommunen ut att gå mot ett underskott på 24,7 miljoner. Detta har förbättrats och prognosen efter sju månader pekar på ett underskott på 15,3 miljoner. Minuset är tänkt att balanseras med uttag från resultatutjämningsreserven – men det verkar inte behövas. 

I början av augusti damp det nämligen ned en ny skatteprognos och för kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) och övriga beslutsfattare var det nog bättre läsning än valfri nobelpristagare. I år väntas skatteintäkterna bli 21 miljoner högre än tidigare beräknat och Västervik går helt plötsligt mot ett överskott på sex miljoner – en påver summa visserligen, men många kommuner skulle nog vara beredda att offra mycket för det sällsynta plustecknet ett år som detta.

Drastiska åtgärder presenterade

Tittar man lite mer detaljerat så går barn- och utbildningsnämnden med ett underskott på 6,3 miljoner. Igår presenterade majoriteten ett skarpt förslag som sparar 5,2 miljoner kronor nästa år. Nattis och förskolan Gullvivan stängs, bland annat, men detta är bara början. Totalt ska nämnden spara 28 miljoner kronor nästa år – en enorm nedskärning. Mer om detta kan du läsa här.

Socialnämnden går plus med 11 miljoner i år, vilket beror på prestationsbaserade statsbidrag som också ramlade in av Guds nåd under sommaren.

Politiken håller inte sin budget trots den ekonomiska krisen. Underskottet är över en miljon kronor. Detta förklaras med utbildningsdagar kopplade till en ny mandatperiod samt det nyinrättade arbetsutskottet.

– Jag vet inte hur stor del av underskottet som beror på arbetsutskottet, men den delen finns det inte budget för, säger oppositionsledaren Marcus Fridlund (S).

Mer pengar – krav på besparingar består

Som många andra kommuner väntar Västervik med lika delar spänning och vånda på statsbudgeten den 20 september. Kommer högerstyret förstärka kommunernas ekonomi? Svaret är ja, men frågan är hur mycket. Kommer någon enda kommun vara nöjd? Den som lever får se. 

– Nu har vi inte något minus i alla fall, det är klart att det är positivt, men vi är bara inne i kvartal tre så det kan hända så mycket. 20 september kommer höstbudgeten och då vet vi vad vi får. En skatteprognos kan slå 100 miljoner fel, menar kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

För nästa år innehåller senaste skatteprognosen också positiva nyheter. Där handlar det om 14,7 miljoner kronor mer än prognosen i april. Det leder dock inte till några förändringar i det här skedet.

– Det är positivt, men enda skillnaden i budgetarbetet är att uttaget ur resultatutjämningsreserven minskar. Vi har fortfarande nollresultat på sista raden, säger Ulf Nilsson (L) som utgör en del av majoriteten.

Fridlund:

– Så kan man se det, men det beror på den politiska inriktningen och hur man vill prioritera. Politiken kan alltid välja en annan väg.

Räntenivåerna tynger resultaten

Till sist: bolagen. Där är det svarta siffror och de går gemensamt mot ett plusresultat på 92,2 miljoner kronor. Detta är dock cirka 18 miljoner sämre än budget, vilket till stor del beror på högre räntor.

– Tidigare har vi haft runt en procent, nu är en del av lånen uppe i fyra. Samtidigt har vi en kombination mellan rörliga och bundna lån och drabbas inte fullt ut än i alla fall, säger kommundirektören Anders Björlin.

Upplåningen har ökat med 157 miljoner kronor på ett år, men upp till låneramen är det väldigt långt. 1,5 miljarder för den som vill vara exakt.

– Vi följer den investeringsbudget vi har. Det är helt enligt plan, säger Hjalmarsson (M).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: