Annons:

Sök
Landsbygdsskolorna ser ut att fredas:

Kommer Ellen Keyskolan att säljas till regionen? Foto: MostPhotos

Landsbygdsskolorna ser ut att fredas: "Det är i Västervik stad vi måste anpassa kostymen"

Diskussionen som skolstrukturen i Västerviks kommun går vidare. I slutet av februari ska effektiviseringsuppdraget hanteras vidare – men landsbygden ser ut att kunna andas ut.
– Det är i Västervik stad vi har för stor kostym, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Frågan om skolstrukturen i Västerviks kommun var åter uppe på kommunstyrelsens dagordning. Ett skarpt beslut togs i form av att starta en utredning kring ett scenario där Ellen Keyskolan säljs till Region Kalmar län.

– Det finns lite olika alternativ. Det kan handla om utbyggnad av Ludvigsborgsskolan eller en ny skola på en annan plats. Det är ett scenario med en till två högstadieskolor i Västervik. Det finns två olika perspektiv i det här. Det handlar om att vi vill att regionen ska känna sig trygg i att det inte finns några hinder kring Västerviks sjukhus. Man har tidigare gjort skisser på hur man skulle kunna använda Ellen Key-området och det är ett bra område för regionen att utveckla sjukhuset vidare, säger Harald Hjalmarsson (M).

Även oppositionen är med på tåget.

– Det är glädjande att vi är överens om att gå vidare och titta djupare på Ellen Keyskolan. Det handlar om att skapa bra förutsättningar för regionen och för Västerviks sjukhus, säger Dan Nilsson (S). 

Ett löfte till landsbygden?

Frågan om skolstrukturen som helhet, vilket är en väldigt het fråga just nu, var också uppe igen. Men där fortsätter man att avvakta.

– Vi vill ta det här samtidigt som effektiviseringsuppdraget som ska hanteras i slutet av februari. Vi vill ha en samlad bild över hela strukturen. Det vi kan säga nu är att vi har något för stor kostym i Västervik stad vad gäller skollokaler och vi det vore klokt att anpassa kostymen, så att vi får den rätt. Det är i Västervik stad vi ser förändringar. För elevernas skull skulle det kunna ske någon justering på landsbygden, men vi effektiviserar inte genom att lägga ned någon landsbygdskskola, säger Hjalmarsson.

Är det ett löfte till landsbygden?

– Det är en markering om det inte visar sig vara för barnens och elevernas bästa. Det uppdraget har ansvarig nämnd alltid. Men det är i Västervik stad vi har för stor kostym och det är där vi ser behov av strukturella förändringar.

Men att det inte ska ske om det inte gynnar barnen är väl samma sak som ni sagt hela tiden?

– Medskicket jag talar om är med barnets bästa för ögonen. I det här fallet handlar det om istället för att dra ned på landsbygden anpassa kostymen i Västervik stad. Vi ska ha så bra utredningar som möjligt och titta på var familjer bor, var nya barn bor och var vi planerar för nya bostäder.

Vill titta på att bygga ut Ljungbergaskolan

Socialdemokraterna yrkade i kommunstyrelsen på ett tilläggsuppdrag. Det handlar om att S vill utreda möjligheterna och de ekonomiska konsekvenserna av att bygga ut Ljungbergaskolan i Västervik till minst en tvåparallellig skola.

– Vi vill göra det utifrån det långsiktiga prognostiserade elevantalet och vill att det blir klargjort innan man går vidare, så att vi får alla pusselbitar på bordet. Alla är överens om att Ljungbergaskolan är för liten trots att den är förhållandevis nybyggd. Vi behöver minst tvåparallelliga skolor som är funktionella och pedagogiskt bra utformade. Därför vill vi klargöra vad en sådan insats skulle kosta och därefter ställa det mot andra skolor i sådana fall. Vi vill ha alla fakta på bordet innan man pekar ut skolor, säger Dan Nilsson (S).

Ett förslag man inte fick bifall för i kommunstyrelsen.

– Vi tycker att det kan vara en bra idé, men vi vill ha med det i en helhetsutredning. Vi känner att det är viktigt med en total lösning kring strukturen och vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede, säger Ulf Nilsson (L).

"Mer frågetecken än svar"

Dan Nilsson (S) ville att man skulle väntat med det här ärendet om det inte vore för att Ellen Key-delen är så viktig att fortsätta med.

– Sammanträdet med barn- och utbildningsnämnden skapade snarare mer frågetecken än svar. Det råder stor oklarhet kring det här arbetet och det enda vi vet är att det skapat en jättestor oro i organisationen och bland barn och ungdomar. Jag tror att majoriteten sagt att man ska försöka komma överens under andra halvan av mars. Gör man inte det så ska oppositionen bjudas in. Jag kan konstatera att det känns lite skevt och att det inte är den transparens och öppenhet man kan förvänta sig. Vi delar uppfattningen om att vi har för många skolor i tätorten, men det här förslaget där man pekade ut olika skolor var väldigt olyckligt. Vissa dementier, inklusive dagens diskussion, skapar också osäkerhet, säger oppositionsrådet.

Ulf Nilsson tryckte ännu en gång på att man är i ett tidigt skede.

– Vi tittar på olika förslag och det kommer säkert fler förslag som ställs mot varandra innan vi hittar huvudförslagen att fördjupa oss i och innan det smalnas av, säger liberalen.

Det handlar om att ha överseende med processen just nu, menar kommunalrådet.

– Det finns ett intresse i frågan, men tar man sig tiden till att diskutera med personer som hör av sig, både pedagoger och föräldrar, så är det inte så svårt att förklara vad vi håller på. Alla vill bara så fort som möjligt få reda på när det är beslutat och vi jobbar nu med processen för att få så bra underlag som möjligt, säger Harald Hjalmarsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: