Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Musikjournalisten ordnar stödgala för hemlösa i Västervik i vår

    Musikjournalisten Stefan Johansson tillsammans med Vinternatts Linda Åkerman. Foto: Privat

  • Musikjournalisten ordnar stödgala för hemlösa i Västervik i vår

    Stefan Johansson arrangerade 1985 "Swedish Metal Aid", vilket senare blev en dokumentär av SVT. Foto: Privat

Musikjournalisten ordnar stödgala för hemlösa i Västervik i vår

När en hemlös man dog på en toalett i Västervik sände det chockvågor. Nu anordnar musikjournalisten Stefan Johansson en stödgala för Vinternatt i vår.
– Band efter band har tackat ja, berättar han. 

Annons:

1985 hade Stefan Johansson flyttat till Stockholm och jobbade som musikjournalist på tidningen Okej. Stefan, själv hårdrockare, drog då igång Swedish Metal Aid. Det var ett välgörenhetsprojekt med Kee Marcello som producent och Joey Tempest låtskrivare. 

Nästan varje hårdrocksband i hela landet var med och spelade in singel, som också blev en listsuccé. För några år sedan gjorde SVT en dokumentär om detta. 

Nu är Stefan Johansson Västerviksbo igen och som många andra har han reagerat på hur situationen ser ut för hemlösa i staden.

– Jag flyttade tillbaka hit efter att ha bott i Stockholm i 47 år. I höstas kände jag att jag ville göra något i den här skitstormen och då engagerade jag mig som volontär i Vinternatt. Jag och Linda (Åkerman, reds.anm) började arbeta ihop mer och mer, säger Stefan Johansson. 

Gala låg nära till hands

I vintras dog en hemlös man på en toalett i Västervik. Det har förstås väckt enorma reaktioner och kommunen slöt avtal med Pingstkyrkan kring ett akutboende för de hemlösa.

Nu planerar Stefan Johansson för fullt inför en stödgala till Vinternatts verksamhet den 29 mars. 

– Det är också ett statement av banden som ställer upp. Det behövs ett akutboende. 138 bäddar i januari visar på behovet. Det är någons barn, mamma, pappa som annars skulle få sova ute, säger Linda Åkerman.

Med erfarenheten som rockjournalist och Swedish Metal Aid i ryggen låg det nära till hands för Stefan att ordna en stödgala även i Västervik. 

– Det är som att kliva in på min gamla bakgård, så jag ringde runt till olika band i Västervik. Ingen tackade nej. Så varför inte döpa det till Swedish Homeless Aid, tänkte jag. 1985 svor jag att aldrig mer använda begreppet, men jag kollade med Kee Marcello och han tyckte att jag skulle köra. 

"Känner för det här"

Men Linda Åkerman trodde först inte på honom. 

– Men sedan började band efter band tacka ja. Nu är vi någonstans kring åtta, nio band, men vi har inte spikat spellistorna ännu. Det hänger fortfarande lite i luften och något band kanske inte kommer kunna och det kan tillkomma något. 

Bland annat är No More Angel, Dimpker Brothers, Tomas Mögel Band och Peaceful Minds klara. 

– Det är några namn till på gång, men det är bara lokala band. Det är det som är grejen. I går träffade flera av bandmedlemmarna Vinternatt och det är inte bara att de ska lira, de känner för det här också. Västervik ställer sig upp och visar att så här kan vi inte ha det. Folk ska inte frysa ihjäl och hela Västervik har reagerat. För att ha ett anständigt samhälle, så måste vi se till att hjälpa dem som inte klarar livet. 

"Kul rock´n´roll-kväll"

Galans motto är att man spelar för kampen mot hemlöshet och för rätten till ett värdigt liv. Något mål för hur mycket pengar som kommer samlas in går inte att säga i det här läget. 

– Det är jättesvårt att säga. Vid mitt förra projekt 1985 var stora skivbolag med och folk skötte allting. Nu är det på en annan nivå, men vi hoppas såklart samla in så mycket pengar som det bara är möjligt. 

Stödgalan kommer att arrangeras på Bryggaren i Västervik. 

– Det är fri entré och icke-krångligt. Det ska bli en kul kväll för Västervik med mycket bra musik. Det kan låta pretentiöst med mål om ett värdigt liv, men vi ska ge alla Västervikare en kul rock´n´roll-kväll. Syftet är gott och det handlar om att hjälpa folk. 

Sensus, Vinternatt och Bryggaren arrangerar stödgalan för de hemlösa. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: