Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
KOMMUNEN HAR ÖPPNAT TILLFÄLLIGT BOENDE FÖR HEMLÖSA

Kommunen har öppnat ett tillfälligt boende för hemlösa i kommunen. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

KOMMUNEN HAR ÖPPNAT TILLFÄLLIGT BOENDE FÖR HEMLÖSA

Efter gårdagens tragiska händelse, där en hemlös man i 60-årsåldern hittades död på en offentlig toalett i Västervik, agerade kommunen och öppnade ett tillfälligt akutboende i Gamleby.
– Vi har ett möte nästa vecka och gör en tillfällig lösning tills dess, säger Maud Ärlebrant (KD), ordförande i socialnämnden.

Annons:

Den man som hittades död på en offentlig toalett i Västervik under tisdagsmorgonen väckte förstås enorm uppmärksamhet i Västervik. 

Föreningen Vinternatts talesperson, Linda Åkerman, krävde i en intervju med vår tidning att kommunen agerade. Så sent som i oktober varnade föreningen för att hemlösa skulle dö när kylan kom. 

– Ge oss en lägenhet nu! Vi kan möblera upp den, så att folk har någonstans att sova över natten. Det är så onödigt att det här ska behöva hända. Det finns liksom inget mellanting och vissa människor hamnar där emellan. Vi försöker fånga upp dem, men vi var på fullmäktige redan i våras och varnade för att folk skulle frysa ihjäl. Jag är så arg över det här. Får vi en lägenhet nu så kan vi bemanna upp den med volontärer redan ikväll och ha den över vintern. Det är något som måste ske här och nu, säger Linda Åkerman upprört.

"Tragisk händelse"

Polisen öppnade en utredning, men det ska inte finnas något som tyder på att något brott ligger bakom dödsfallet. 

"En rättsmedicinsk obduktion kommer att genomföras för att ta reda på dödsorsaken", skrev polisen på sin hemsida.

Maud Ärlebrant (KD) och Harald Hjalmarsson (M) gick ut med ett skriftligt uttalande under tisdagen.

"Det är en väldigt tragisk händelse som vi tagit del av i massmedia och vi beklagar djupt det inträffade. Men vi vet inte alla detaljer kring händelse och vi inväntar polisens utredning om dödsorsaken innan vi kan svara mer om själva händelsen. När det gäller frågor om ett härbärge för personer som saknar bostad så är det en fråga som Västerviks kommun tittar på och frågan ligger på högsta nivå i organisationen. Sedan tidigare finns under kommande vecka ett bokat möte där kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) och socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) bland annat har bjudit in tjänstepersoner från kommunens olika delar som arbetar med sociala frågor inom missbruk och hemlöshet, och även frivilligorganisationer som på olika sätt kommer i kontakt med personer som finns i missbruk och hemlöshet", skrev man. 

Ordnat akutboende

Under tisdagskvällen ordnade kommunen ett akutboende för bostadslösa i kommunen. Det rör sig om en adress i Gamleby. 

– Det här är en tillfällig lösning och så har vi vårt möte nästa vecka, säger Maud Ärlebrant (KD), ordförande i socialnämnden.

Men de kommer kunna bo där tills dess?

– Ja, det är tänkt att det ska vara så. Men det här är en provisorisk lösning.

Vad fick er att agera?

– Det här har varit prioriterat för oss ett tag och vi hade ett inbokat möte för några veckor sedan. Då fick vi skjuta på det. Vi har haft det här i tankarna ett tag och när något så tragiskt sker och det är så här kallt, så måste vi handla snabbt. Det tror jag alla förstår. Det känns jättebra att vi kunde hitta en lösning.

Kommunen har JO-anmälts

Om det kan bli aktuellt med ett permanent härbärge eller liknande vill Maud Ärlebrant inte kommentera.

– Vi säger ingenting nu. Vi får se vad vi kommer fram till på mötet som vi ska ha. Jag hänvisar till det mötet. 

Socialisterna-Välfärdspartiet har valt att JO-anmäla kommunen. 

"Idag har vi i Socialisterna-Välfärdspartiet JO-anmält Västerviks kommun för att de underlåtit att tillgodose en mycket utsatt grupp medborgare en skälig levnadsnivå. En ideell organisation (Vinternatt) har gång på gång lyft att människor kommer att frysa ihjäl på toaletter och i gamla tält. Enligt kommunen så finns inga behov av ett härbärge. Nu har det hänt. En människa av kött och blod har frusit ihjäl mitt i centrala Västervik. Så jävla cyniskt och ovärdigt så vi finner inga ord", skriver Socialisterna-Välfärdspartiet i ett uttalande.

Maud Ärlebrant (KD) vill inte kommentera JO-anmälan. 

– Det är tragiskt, men jag kan inte säga så mycket om det. Det är så i den kommunala världen, men jag vill inte uttala mig om det. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: