Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Skolan får fem miljoner extra – men bara i höst • Facket vill se det tredubbla

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) förklarar att skolan budget inte räckt, och att man därför nu skjuter till ytterligare fem miljoner inför höstterminen. Foto: Martina Gradian.

Skolan får fem miljoner extra – men bara i höst • Facket vill se det tredubbla

Kommunfullmäktige har beslutat att skjuta till fem miljoner extra till skolorna i höst. Men en stor osäkerhet präglar rektorernas och lärarnas tillvaro, och enligt facket är önskesumman 15 miljoner.

Annons:

Precis som kommunstyrelsen föreslagit skjuter nu politikerna i fullmäktige till fem miljoner till barn- och utbildningsförvaltningen. Pengarna ska gå till att ”bibehålla kvalitén på de minska förskolorna och skolorna, samt resurser till elever med mycket stort behov av stöd”.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) framför under fullmäktige att det främst är på landsbygdsskolor som det ekonomiskt ansträngda läget blir kännbart, och att det också är där som pengarna främst kommer användas.

– Trots att vi tidigare skjutit till pengar räcker inte det för att klara bemanningen, kommenterar han senare. Det är därför det här extra tillskottet på fem miljoner i höst kronor kommer nu.

De fem miljonerna ska täcka kostnader under höstterminen 2024. Vad skolorna får att röra sig med under 2025 ska beslutas senare i år, under budgetprocessen. Den bristande framförhållningen ställer till det för rektorerna, eftersom skolåret ju löper från höst till vår, menar oppositionens Anette Torstensson (C).

– Pengarna är naturligtvis bra men det är lite för sent. Rektorerna säger att det är oerhört svårt att planera. Pengarna kommer i höst – men vad händer under våren?Jag vet flera som bytt arbetsplats eftersom de inte känner att de kan vara kvar, säger hon.

Oppositionsråd Marcus Fridlund (S) är kritisk till hur man kommit fram till siffran på fem miljoner.

– Behoven finns, men om fem miljoner räcker – om det behövs mer, eller mindre – har vi inget underlag för att svara på, säger Fridlund.

Margareta Wester, från fackförbundet Sveriges Lärare, säger att inga lärare varslats om uppsägning, men att det rör sig om stadigvarande förflyttningar. Alltså: Tjänster har omplacerats, lärare har fått byta arbetsplats. Kommunen har också valt att inte återanställa visstidsanställda, som vikarier.

– I vissa grupper rör det sig om 30 procent färre anställda. De har förvisso fått färre barn, men där neddragningar har skett är vi inte överens med arbetsgivaren. Det finns för lite pengar i systemet, helt enkelt, säger hon.

Hon poängterar att lärarnas arbetsuppgifter är lagstadgade. Att lärare måste få resurser att se varje elev. Att hantera hot och våld. Och att ta raster och lunch.

– Det är svårt att klara behovet med de anställda som är kvar. Det blir en tuff arbetsmiljö.

Hon bekräftar att den bristande planeringen från politikernas håll gör det svårt för rektorer att planera, vilket drabbar de anställda. Hon bekräftar att flera visstidsanställda bytt arbetsplats på grund av oron som uppstått på arbetsplatsen.

Om du skulle önska – hur mycket pengar behöver skolan?

– En önskesiffra… 15 miljoner mer per år.

Jaha. Det låter inte som någon fantasisumma? 

– Nej, det är ingen fantasisumma. Det är vad vi ser skulle behövas ytterligare under 2024, sett till vad vi gått minus och väntade kostnadsökningar. Sedan är det svårt att förutse kostnadsökningar framöver, men ett tillskott på 15 miljoner är en realistisk summa för att kunna ge en kvalitativ skola, säger Wester.



Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: