Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

DEBATT: Ett museum för Västerviksborna?

Som hembygdsintresserad har jag alltid känt mig väldigt stolt över vårt fina museum. På senare år har jag dock ställt mig alltmer frågande till den inriktning och den verksamhet som bedrivs vid museet. 

Annons:

Man engagerar sig i vrakarkeologiska undersökningar, bland annat av skeppet Mars utanför Öland, och andra utgrävningsprojekt runt om i landet. Man har också en stor utställning kring just skeppet Mars – ett skepp som överhuvudtaget saknar historisk koppling till Västervik. 

Nu senast läste jag att museet är inblandad i undersökningar av ett annat 1500-talsskepp, Elefanten, nära Kalmar. Inte heller detta skepp har någon koppling till vår kommun! Mars byggdes i Kalmar och förliste utanför Öland, Elefanten byggdes i Stockholm och sjönk i Kalmar. 

*

Jag skulle gärna vilja veta hur detta kan vara förenligt med museets uppdrag? Enligt vad jag har kunnat finna har Stiftelsen Västerviks Museum till uppgift att ”förvalta och vårda stiftelsens fastigheter, markområden, byggnader och samlingar och hålla dem tillgängliga för allmänheten.” Vidare sägs att ”Stiftelsen skall inom Västerviks kommun bedriva och främja kulturminnesvård och museal verksamhet liksom annan därmed förenlig och närstående kulturell verksamhet”. 

Märk väl att det står INOM Västerviks kommun. Inte Kalmar, Borgholm, eller Södertälje (!). 

Väststerviks kommun är en av två huvudstiftare till Västerviks Museum. Enligt kommunallagens första paragraf ska en kommun ha hand om sådana angelägenheter som är av allmänt intresse och som har anknytning till kommunens område eller deras medlemmar. Andra paragrafen i samma lag säger att kommuner INTE får ha hand om sådana angelägenheter som enbart staten, en annan kommun, en annan region eller någon annan ska ha hand om. 

*

Visserligen säger lagen att en kommun med de begränsningar som framgår av lag, får lov att överlämna skötseln av kommunala angelägenheter till exempelvis en kommunal stiftelse. Detta kan dock knappast vara menat som ett sätt att kringgå lagstiftningens andemening, det vill säga att verksamheten ska ha anknytning till kommunens område och vara kommuninvånarna till gagn. 

Som skattebetalare har jag väldigt svårt att se hur den inriktning museet idag har gagnar mig som kommuninvånare. I stället känns det som att man aspirerar på att bli ett nytt länsmuseum, i konkurrens med det redan existerande i Kalmar. Har museiledningen fått storhetsvansinne? Har man helt tappat den lokala förankringen och perspektivet? Och hur hanterar man egentligen de skatte- och andra medel man får för att bedriva musei- och kulturminnesverksamhet i kommunen? 

Det är kanske dags för kommunens revisorer att ta sig en ordentlig titt på detta. 

Museivän men också skattebetalare

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: