Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
En röst avgjorde – bara gymnasieelever får busskort i sommar

Marcus Fridlund (S) är kritisk mot att kommunen bara köper in sommarbusskort till gymnasieelever. Han hade velat erbjuda även högstadieelever sommarbusskort. Foto: Martina Gradian.

En röst avgjorde – bara gymnasieelever får busskort i sommar

Under måndagen fattade kommunfullmäktige beslut om att erbjuda vissa ungdomar sommarlovskort även i år. Busskortet som gäller sommartid kommer erbjudas till de som slutat nian, ettan eller tvåan på gymnasiet, alltså de ungdomar som kommer gå gymnasiet höstterminen 2024.

Annons:

Harald Hjalmarsson (M) säger att man kommer försöka få KLT att ändra sitt erbjudande. KLT erbjuder nämligen busskorten i en klump. Det går inte att köpa till en halv årskull, till exempel. Förra året användes bara hälften av de busskort kommunen köpt in.

Vi vill att våra ungdomar ska åka kollektiva, men rätt modell vore att bara betala för de som använde det, säger han, och fortsätter:

Vi tycker att de äldre ungdomarna har den största nyttan, och kommer verka för att KLT ska ändra sitt erbjudande.

Marcus Fridlund (S) menar att det är fel att vikta vilka ungdomar som har störst nytta av busskorten, och ville att erbjudandet från KLT skulle godkännas i sin helhet. Isåfall skulle även elever som ska gå i högstadiet till hösten erbjudas ett sommarkort under sommarlovet.

– Sommarlovsbiljetten möjliggör en levande sommar för många unga och ökar resandet. Vi vet att många i de här åldersgrupperna har det tufft hemma, och det här är en möjlighet att ge guldkant till så många unga i Västerviks kommun.

Priset - "identiskt med politikernas nya arvoden"

Även Jenny Svensson (SVP) pekade på att avsaknaden av busskort kan begränsa barn och unga i familjer som har det ekonomiskt svårt. Hon ville också ge perspektiv på priset. Kostnaden vore 1,5 miljoner kronor för att acceptera KLT:s erbjudande i sin helhet. Att köpa in busskort till endast gymnasieelever landar på 1,2 miljoner kronor. 

– Skulle vi bevilja erbjudandet i sin helhet – så att barn som slutar årskurs sex och uppåt erbjuds busskort – så är summan ganska identisk med summan som röstades igenom förra året för de nya arvodena för kommunstyrelsens arbetsutskott. Det är tänkvärt, säger hon.

Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet argumenterade för att KLT:s erbjudande skulle godkännas i sin helhet, men de fick inte gehör.

Fullmäktige röstade om frågan, och resultatet blev 29 röster mot 28. Med minsta möjliga marginal blev beslutet alltså att endast ungdomar som börjar gymnasiet ska erbjudas busskort i år.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: