Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Förskolebarn och kommunalrådet tar första spadtaget:

Den 29 april tas det första spadtaget. Foto: Västerviks kommun

Förskolebarn och kommunalrådet tar första spadtaget: "En milstolpe"

Tillsammans med den nya ackumulatortanken blir det nya avloppsreningsverket på Lucerna kommunens största investering för miljö och hållbarhet någonsin. Den nya anläggningen ska vara igång 2028 och den 29 april blir det en ceremoni.

Annons:

Den nya toppmoderna och effektiva anläggningen på Lucerna beräknas vara igång 2028 och ska skapa en miljövänligare kommun för kommunens barn och barnbarn en lång tid framöver.

Vid en ceremoni den 29 april kommer barn från förskola Jurabacken tillsammans med kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) ta det allra första spadtaget.

– Det här är en milstolpe i arbetet för att säkerställa en god vattenmiljö i Västervik för framtida generationer. Utan vatten är vi ingenting, både som livsmedel, men också genom Östersjön som resurs för oss som bor här. Vi behöver göra de här investeringarna nu för att kunna se våra barn i ögonen. Det känns oerhört angeläget och viktigt att vi nu levererar stora förändringar som verkligen gör skillnad, säger Harald Hjalmarsson. 

"Toppmodern anläggning"

Det gamla avloppsreningsverket är från 1972 och bedöms vara både omodernt och utnött. Dagens miljökrav och teknikutveckling har legat till grund för den nya anläggningen som nu upphandlats via Västervik Miljö & Energi AB.

– När projektet står färdigt har vi en toppmodern anläggning med stor reningskapacitet och senaste tekniken. Nyttan sträcker sig så långt som 40–50 år framåt i tiden och påverkar både vår hälsa och vårt samhälle positivt genom minskade föroreningar och främjandet av en renare vattenmiljö. Det nya reningsverket har även anpassats med hänsyn till de höga naturvärden som omger reningsverket. Den arkitektoniska utformningen har tagit fasta på historia och den känsliga miljön, säger Ruben Öberg, utvecklingschef på Västervik Miljö & Energi AB.

Projektet beräknas vara klart i början av 2028.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: