Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Sålde svartbyggt hus – överklagar krav på straffavgift

Fastighetsägarna sålde sitt hus - men fick snart sanktionsavgifter för flera svartbyggen. Huset på bilden har inget med huset i artikeln att göra. Foto: MostPhotos

Sålde svartbyggt hus – överklagar krav på straffavgift

Husköpet blev en mardröm för det unga paret som upptäckte flera svartbyggen när de köpt sitt nya hus. Kommunen försöker få de tidigare ägarna att betala för sig, men de överklagar nu ärendet till högsta instans.

Annons:

De tidigare ägarna till det aktuella huset hade förvisso ansökt om att få göra vissa förändringar, men aldrig fått något godkännande. Det gäller byte av fönster, ommålning av huset, markförändringar och byte av tak.

2022 konstaterade miljö- och byggnadsnämnden att ändringarna hade behövt bygglov. De nya fastighetsägarna fick i uppgift att rätta till de gamla ägarnas snedsteg, och de gamla ägarna fick sanktionsavgifter av miljö- och byggnadsnämnden.

De gamla ägarna har dock överklagat alla beslut, och nu skickas ärendet till högsta instans: mark- och miljödomstolen.

De förra ägarna hänvisar bland annat till att deras hus inte bör ses som särskilt kulturmiljömässigt värdefullt, och att det finns en stor variation av fasadfärger i området. De menar också att det vore orimligt att renovera huset varsamt eftersom det var i så dåligt skick och hänvisar till ett besiktningsprotokoll. Ändringarna de har gjort har lett till att huset fått ett vårdat intryck som passar in i omgivningen, menar de.

 "Vi tycker att vi tagit rätt beslut"

Miljö- och byggnadsnämnden har nu yttrat sig, och tycker kort sagt att fastighetsägarna inte anfört något som gör att nämndens tidigare beslut ska ändras.

– Vi tycker att vi har tagit rätt beslut, sedan är det domstolen som dömer, säger nämndens ordförande Marie Stenmark (M).

Fastighetsägarna har dock, via ett juridiskt ombud, hänvisat till andra domstolsbeslut och tolkat praxis annorlunda än ni. Hur säkra är ni på att ni har rätt?

– Det är så det går till i de här ärendena. Den som är drabbad gör sin egen bedömning, och sedan får domstolen avgöra, säger förvaltningschef Carolina Stalebrant.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: