Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Simsonägaren vill hitta lösning – kommunen ser ingen

Simson måste nu bort från kajen vid Strömsholmen, det slår kommunen fast efter ytterligare undersökningar som visar att skicket på kajen är mycket dåligt. Foto: Arkivbild

Simsonägaren vill hitta lösning – kommunen ser ingen

Restaurangbåten Simson måste bort från kajen vid Strömsholmen snarast. Det slår kommunen fast i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagseftermiddagen. Piren är i så pass dåligt skick att båtens placering medför allvarliga risker om den ligger kvar, menar kommunen. Båtens ägare, Jesper Björkman, hoppas på att hitta en alternativ plats för båten, men kommunen menar att problemet är svårt att lösa. 
– Det är inte enkelt att hitta en lösning, säger samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson. 

Annons:

För Jesper Björkman, ägare till Simson är beskedet givetvis tungt, men han hoppas fortfarande på att han tillsammans med kommunen ska hitta en lösning för Simsons framtid.

– Vi jobbar fortfarande mot en lösning och hoppas att kommunen har samma inställning till att lösa problemet. Vi har kommit med förslag på olika lösningar, och andra platser. Nu hoppas vi att kommunen vill jobba mot samma mål – att Simson ska kunna fortsätta bedriva verksamhet och finnas kvar i Västervik, säger Björkman. 

Tittar på alternativa platser

Samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson menar att kommunen arbetat med flera förslag på en alternativ plats för båten, men att man än inte har hittat någon lämplig. 

– Vi tittar på det och har gjort en översiktlig scanning tidigare i och med att frågan varit på tapeten några år. Det är inte en busenkel historia, men vi tittar just nu på alternativa platser. Det ska dels vara en kaj som fungerar för verksamhet, och så ska det fungera med el och avlopp etcetera.

Det har tidigare varit olika verksamheter vid piren utanför Guldkant, skulle inte det kunna vara ett alternativ? 

– Det är en av de platser vi har tittat på. Vi har också tittat på inre hamnen, piren du nämner, och även kanske yttre hamnen mot Skärgårdserminalen, vi tittar även i anslutning till Skeppsbrokajen, bland annat. 

Tror du att ni kan hitta en ny plats för Simson? 

– Jag vågar inte säga vare sig bu eller bä. Men det är inte enkelt att hitta en lösning. Det handlar inte bara om kajplats utan det måste vara en plats där det fungerar verksamhetsmässigt. Det kan inte vara bland bostadshus till exempel. 

Hur ser det ut med kommunen övriga kajer, har det gjorts besiktningar även där? 

– Vi har gjort besiktningar, men här har vi gjort en fördjupad undersökning eftersom vi hade det här aktuella problemet. 

Och problemet är att Simson ligger där?

– Ja, vi kan inte chansa på en sådan här grej utan vi vill ha ett bra underlag och därför gick vi vidare och har utrett ett snäpp till. 

Skulle det kunna vara så att kajen har varit dålig länge och att båten aldrig borde fått tillstånd att ligga där? 

– Det vill jag inte säga. Vi har gjort ett antal sådana här besiktningar innan och vi ser en gradvis försämring av kajens status här. Det här är sista steget och kajen är i princip utdömd och behöver ersättas inom en femårsperiod. 

Vad skulle kunna hända om båten ligger kvar? 

– Vi har låtit experter titta på kajen ytterligare en gång efter ombesiktningen som gjordes tidigare i vår. Det är en pålad kaj där pålarna står i stenkistor. De är väldigt dåliga och det gör att sidostabiliteten är dålig. Belastning uppifrån är ingen fara, men med sidorörelse på kajen så kan den så att säga dras i sida. Då rekommenderar den här konstruktören att man inte har båtar förtöjda utmed kajerna eftersom de kan utgöra vindfång och dra i väg kajen. 

Vad händer med kajen nu, när kan det bli tal om renovering? 

– Det är något vi får hantera inom investeringsbudgeten och projektera för en ny kajlösning. När det kan bli vet vi inte än. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: