Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
KOMMUNENS BESKED OM SIMSON:

Restaurangbåten Simson måste bort, är kommunens tydliga besked. Foto: Arkivbild

KOMMUNENS BESKED OM SIMSON: "BÅTEN MÅSTE BORT"

Nu har kommunen kommit med ett besked om restaurangbåten Simson och dess placering vid Strömsholmen. Båten måste flyttas därifrån.
– Kommunen har inget val. Båten måste bort så att piren kan byggas om, säger Ulf Kullin, förvaltnings- och näringslivschef på Västerviks kommun.

Annons:

Nu meddelar kommunen att restaurangbåten Simson måste flyttas från sin plats vid Strömsholmen i Västervik. Kommunen skriver i ett pressmeddelande att flera undersökningar har gjorts av externa experter och att en slutgiltig konstruktionsundersökning visar att Restaurang Simson måste flyttas.

"Under lång tid har Västerviks kommun diskuterat placeringen av restaurangbåten Simson på arrenderad kommunal plats centralt i Västervik med tidigare ägare av restaurangbåten och därefter med nuvarande. Eftersom kommunen känt till strukturella brister i kajkonstruktionen har både tidigare och nuvarande arrendator fått besked att något nytt arrendeavtal för samma plats inte skulle tecknas efter 31 december 2021 innan en fördjupad analys av pirens konstruktion hunnit genomföras", skriver kommunen.

"Skulle utsätta människor för risker"

Resultatet av konsultföretagets undersökning av kajkonstruktionen visar att pirens horisontella hållfasthet är kraftigt försvagad även om den tål belastning med vertikala laster uppifrån, uppger kommunen. 

”Den omedelbara rekommendationen är alltså att inga fartyg bör tillåtas att förtöjas vid Kaj Simson” och ”Med tanke på den aktuella skadebilden i kajen och med anledning av att man vid de olika dykinspektionerna har sett ett accelererande skadeförlopp, så rekommenderas att kajen ersätts med en ny kajkonstruktion inom de närmsta fem åren", står det i utredningens slutsats.

– Så som ansvarig för att kommunens infrastruktur är säker och funktionell att använda har jag inget annat val än att följa konstruktionsutlåtandet och omgående starta arbetet för att Simson ska flyttas från platsen. Skulle en olycka ske vid den här piren och vi dessförinnan har fått reda på den här typen av entydig information om brister i säkerheten så skulle jag personligen utsätta människor för risker som inte är acceptabla om jag inte agerar, säger Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef på Västerviks kommun.

"Har inget val"

Kommunens företrädare är tydliga i pressmeddelandet och säger att restaurangbåten måste bort från platsen.

– Kommunen har efter det här beskedet inte något val, båten måste bort från platsen så att piren kan byggas om. Förvaltningen har tidigare kikat på om det finns någon fungerande ersättningsplats där restaurangbåten skulle kunna bedriva sin verksamhet under sommaren 2022, utan att se några bra alternativ. Det som ställer till det är dels tillgång till vatten och avlopp, dels att en sådan alternativ plats inte skapar bullerproblematik från verksamheten. Men vi har inte givit upp helt, utan kommer att ta frågan om ersättningsplats ytterligare ett varv, nu när det är definitivt klart att båten inte kan ligga kvar vid piren längre.  När vi fått en ny pir på plats och gjort klart det detaljplanearbete som pågår för området runt Strömsholmen så har vi för avsikt att genomföra en markanvisningstävling för platsen. Där kan alla som är intresserade delta på lika villkor, säger Ulf Kullin, förvaltnings- och näringslivschef på Västerviks kommun. 

En representant för Västerviks kommun har haft ett möte med ägaren av restaurangbåten under torsdagseftermiddagen där man lämnade över utredningsresultatet och tillsammans diskuterade vad som sker framöver, meddelar man i pressmeddelandet. Vår tidning söker restaurangbåtens ägare Jesper Björkman för en kommentar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: