Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Fågelklubben kräver omprövning av vindkraftsbeslut – ”Vi kommer anmäla”

Tjust Fågelklubb kräver att beslutet om vindkraftsplaceringarna i Lebo omprövas. Foto: Arkivbild

Fågelklubben kräver omprövning av vindkraftsbeslut – ”Vi kommer anmäla”

Imorgon onsdag ska Miljö- och byggnadsnämnden besluta om placeringarna av de fem vindkraftverken i Lebo. Nu kräver Tjust Fågelklubb att tillståndet för vindkraften omprövas. Fattas beslut om verken utan att hänsyn tas till tjädrarna i området så kan Fågelklubben komma att anmäla kommunen och Länsstyrelsen till Mark- och miljödomstolen, det säger klubbens ordförande Larsgunnar Nilsson. 

Annons:

I en skrivelse till Västerviks kommun och Länsstyrelsen som skickades in under måndagen kräver Tjust fågelklubb att tillståndet för vindkraft vid Lebo omprövas. Under Miljö- och byggnadsnämndens möte i veckan ska beslut om verkens placeringar fattas, men fågelklubben menar att tidigare beslut om vindkraften i Lebo är fattade utan hänsyn till att området är viktigt för tjäderpopulationen i området. 

– Tjädern omfattas av EU:s art-och habitatdirektiv, vilket betyder att man inte får förstöra artens fortplantningsområden, och inte heller dess livsmiljö, säger klubbens ordförande Larsgunnar Nilsson. 

Under förra veckan besökte Tjust Fågelklubb området vid tre tillfällen för att undersöka området kring de olika verksplaceringarna. Vid alla de fyra utpekade platser som man hunnit undersöka finns spår av stor tjäderaktivitet. 

– Vid kontroll av platserna upptäcktes indikationer på tjäderlekplats på åtminstone en av placeringarna, och förekomst av tjäder på minst tre till. 

Klubben menar att den Miljö- och konsekvensbeskrivning som gjorts är undermålig. Någon inventering av fågel- och naturlivet har inte gjorts på länge, och inte alls sedan två av verkens placeringar ändrats. 

Menar ni att det kan vara fråga om lagbrott med tanke på EU-direktivet? 

– Ja, det är det vi anser, och om man går vidare med beslutet så kommer vi anmäla till Mark- och miljödomstolen. Överklagar vi till EU-rätten så skulle vi vinna för då gäller EU:s art- och habitatdirektiv. Man får inte störa fåglarna i deras ras- och fortplantningsområden. 

Skulle verken kunna placeras på annat sätt för att störa fågellivet mindre? 

– Jag vet inte det. Det verkar vara besvärligt i det området. Det är mycket flyttande fåglar som gäss, svanar och tranor som passerar verken på hösten i och med att det är så kustnära, så det kommer att påverkas. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: