Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Länsstyrelsen slår fast nämndens beslut om vindkraftsplacering

Länsstyrelsen går på Miljö- och byggnadsnämndens linje och avslår de överklaganden som inkommit efter beslut om vindkraftsplaceringen i Lervik. Foto: Pixabay

Länsstyrelsen slår fast nämndens beslut om vindkraftsplacering

I ett beslut från Länsstyrelsen avslås de överklaganden som inkommit efter miljö- och byggnadsnämndens beslut om vindkraftsplaceringen i Lervik. Länsstyrelsen fastslår att de krav som satts upp efterföljs i och med beslutet om placering, samt att Akko Karlsson, (MP) som anklagats för jäv i frågan inte ska anses vara det. 

Annons:

Ett tjugotal boenden i området kring Lervik där det beslutats att sju vindkraftverk ska uppföras har tidigare överklagat Miljö- och byggnadsnämndens beslut om verkens placering till Länsstyrelsen. Nu har Länsstyrelsen tagit beslut i frågan och avslår alla överklaganden. 

Personerna anger i sina överklagande flertalet skäl till att Länsstyrelsen skulle ogiltigförklara nämndens beslut. Skäl som nämns i de olika överklaganden är bland annat att buller- ljus- och skuggnivåerna är för höga eller bristfälligt utredda, påverkan på natur och djurliv, värdeminskning på fastigheter samt att en av de beslutsfattande i nämnden, Akko Karlsson (MP) skulle var jävig, bland annat för att hon tidigare suttit i styrelsen för Svensk vindkraftsförening. 

 Flera av de överklagande bor enligt Länsstyrelsen för långt ifrån de planerade vindkraftverken och har därför inte rätt att klaga då de inte anses påverkas av till exempel buller i en sådan omfattning att det skulle störa. 

Gällande överklaganden från de personer som har fastigheter inom en radie på 600 – 1800 meter från vindkraftverken har Länsstyrelsen tagit ställning till och bedömt de tre faktorerna placering, buller samt skugga. 

Gör bedömningen att kraven efterföljs

I beslutet framgår att Länsstyrelsen gör bedömningen att placeringen av verken följer de krav som låg till grunden för nämndens beslut: 

- Verken ska placeras inom de etableringsytor som framgår i Mark- och miljööverdomstolens dom, och får inte placeras inom de skyddszoner för tjäder som upprättats. Inte heller vingarna får nå skyddsområdena. 

- Bullernivån ligger precis vid gränsen för vad som är tillåtet och överskrider den inte. 

- När det gäller skugga har det konstaterats att gränsvärdet för skuggtid överskrids vid några av fastigheterna, och för att reglera det ska verken förses med ett skuggstyrningssystem, vilket även framgick i nämndens beslut. 

 Anses inte vara jäv

När det gäller frågan om jäv för Akko Karlsson slår Länsstyrelsen fast att hennes tidigare plats i styrelsen för Svensk vindkraftförening inte ska ses som jäv, och inte anses ha påverkat beslutet. 

Hur känns det att frias från anklagelserna om jäv? 

– Det är jättebra att få det prövat om folk är oroliga, det är bra att det blir en formell prövning då. Jag känner mig tillfreds även om jag inte var så orolig. Men nu är det gjort och vi kan parkera frågan, svarar Akko Karlsson. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: