Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Hälso- och sjukvårdsdirektören om läget:

Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län. Foto: Anders Blank

Hälso- och sjukvårdsdirektören om läget: "Covid är inte vår största utmaning nu"

Trycket på sjukvården ökar igen på grund av covid-19. Men det är inte den största utmaningen för tillfället.
– Det är att vi har hög beläggning på grund av andra infektioner, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Annons:

På tisdagen vårdades 13 personer på länets sjukhus på grund av covid-19. Tio av dem på Länssjukhuset i Kalmar och tre på sjukhuset i Västervik. En av dessa var i behov av intensivvård.

Det är en ökning jämfört med de senaste månaderna och ett högt antal efter sommaren. Men jämför man med samma tidsperiod förra året är det en betydande skillnad.

– Går vi tillbaka ett år låg vi på mellan 35 och 40 patienter inneliggande och fem till sex på intensiven vid den här tidpunkten. Det är en markant skillnad mot förra året och det går inte att sticka under stol med att det är ett otroligt mycket mer gynnsamt läge. Det beror på vaccinationerna, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Inte den största utmaningen

Just nu är inte covid-19 den största utmaningen inom sjukvården, menar Johan Rosenqvist.

– Den största utmaningen nu är att det är hög beläggning över huvud taget på vår sjukvård och på våra medicinkliniker på grund av andra infektioner. Det var något som minskade förra året när vi hade en fullskalig pandemisituation. Totalt sett är läget väldigt mycket bättre nu än vid den här tiden förra året. Då fick vi göra jättestora omställningar och stänga ned all planerad opererande verksamhet och medarbetare fick tjänstgöra på andra ställen. Det är en helt annan situation, men det är ett tufft läge och det är det alltid vid den här tiden på året. Utöver övriga inektioner har vi fler covidpatienter inne och vi har också haft restriktioner som gör att andra infektioner tenderar att sprida sig lättare och parallellt när inte de restriktionerna är kvar. 

Men trots ett bättre läge går utvecklingen åt fel håll.

– Beläggningen har ökat och vi är beredda att den kan öka ytterligare, men det är ingen kraftig ökning vi ser de senaste två månaderna. Vi är medvetna om att det är en ansträngd situation men totalt sett är läget ett helt annat jämfört med för ett år sedan.

Befarar ni en ytterligare ökning efter jul och nyår?

– Det är omöjligt att säga. Just nu kan vi bara konstatera att covidsituationen är under god kontroll, även om det är en ökning och många patienter jämfört med tidigare månader. Andra regioner har en klart större ökning än oss och vi är beredda på att det kan öka ytterligare.

"Då vi kan knäcka det här"

I veckan har regionen öppnat möjligheten för alla över 18 år att boka sin tredje dos vaccin. Förutsättningen är att sex månader passerat sedan den andra dosen.

– Jag vill verkligen framhålla vikten av att man tar sin tredje dos och ser till att blir vaccinerad med den. Det är vaccinet som utan tvekan ligger bakom att vi har ett annat läge jämfört med samma tidpunkt förra året.

Hur oroande är det att skyddet börjat minska för dubbelvaccinerade?

– Det viktiga är att alla ser till att få sin tredje vaccindos. Det är då vi kan knäcka det här och då blir aldrig läget så allvarligt. Det vi ser när vi tittar på vaccinationsgenombrott är att det är väldigt få som blir svårt sjuka. Antalet positiva fall ökar kraftigt, men det är betydligt lägre andel som behöver sjukhusvård än förra året. Det är utan tvekan vaccinet som gör det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: