Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Vad är ett effektiviseringsarbete?

Hur ser ett effektifiseringsarbete ut inom äldreomsorgen?

Vad är ett effektiviseringsarbete?

Den frågan brände till hos några ledamöter i kommunfullmäktige. I flera år har effektiviseringar gjort med en procent i kommunens verksamheter. Efter revisorernas genomgång av det arbetet kunde politikerna diskutera resultatet av revisorernas svar.

Annons:

Revisorerna kom fram till att det fanns oklarheter av vad effektiviseringsarbetet innebar, det var heller inte tydligt nog vad det innebär för nämnderna som leder kommunens verksamheter och det saknas dokumenterad systematik.

– Det här måste undanröjas, sa Jon Sjölander (M).

Han anser att kommunen börjar i fel ända.

– Hur har vi kommit fram till att verksamheterna ska effektiviseras med en procent. Går det att effektivisera mer än en procent. Jag vill att kommer igång med samtal i kommunstyrelsen där vi definierar vad effektiviseringsarbete är, sa han.

"Nedskärningsarbete"

Jacob Hoffsten (SV) var inte lika entusiastisk för att reda ut begreppet effektiviseringar. För honom stod det klart vad effektiviseringar är.

– Från början kallades detta för förbättringsarbete. Nu har det bytt namn till effektiviseringsarbete. Alla som jobbar inom kommunens väggar, vet att detta endast är ett nedskärningsarbete. Det är pengar i budgeten som måste tas bort. Detta är endast ett sätt för politikerna att fly sitt ansvar, sa han.

Conny Tyrberg (C) menar att utan effektiviseringar hade kommunen inte haft det lika lätt att investera mer i vård och omsorg.

Olika åsikter om budgetökning

Johannes Regell (SV) ser att det inte finns något utrymme för att minska verksamheternas budget genom ett effektiviseringsarbete.

– Vi pratar inte om en industri som ständigt utför effektiviseringsarbeten utan vi pratar om kommunala verksamheter. Hur kan man effektivisera tiden det tar att byta blöja på en äldre människa eller att lära ett barn multiplikationstabellen? Detta är en verklighetsfrånvänd ideologi, sa han.

Conny Tyrberg menar att Johannes Regell måste läsa på bättre och inse att både äldreomsorgen och skolan har fått mer pengar varje år.

– Man måste se hela sammanhanget, sa Conny Tyrberg.

Regell menade att Tyrbergs inlaga inte var något konkret svar.

– Det är inget alternativ att frysa lönerna eller att skolan får mer pengar när elevantalet ökar, vilket de ökade resurserna till verksamheterna går till, sa han.

Dan Larsen (SD) ser positivt på att man optimerar resurserna till minsta möjliga kostnad och anser att enprocentmålet är ett bra system och att man har kontroll på det.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: