Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
20-åring i vansinnesfärd – nära ramma kvinna när han tappade kontrollen

Foto: Genrebild

20-åring i vansinnesfärd – nära ramma kvinna när han tappade kontrollen

I över 100 kilometer i timmen tävlade 20-åringen med en annan personbil på 50-väg i tättbebyggt område. Han tappade kontrollen över fordonet, höll på att ramma en annan bil och köra på en fotgängare. Färden slutade 40 meter ut i terrängen. Hans låga ålder gör att han slipper fängelse.

Annons:

Händelsen inträffade i Västerviks kommun den 1 mars förra året. Enligt två vittnen, vars uppgifter tingsrätten lägger till grund för sin bedömning, kom mannen körande i väldigt hög fart i tättbebyggt område. 120 kilometer i timmen uppskattar det ena vittnet hastigheten till, och ”över 100 kilometer i timmen”, har det andra vittnet sagt.

Därefter förlorade mannen kontrollen över fordonet vid en kurva, körde över mötande körfält och trottoar samt var nära att krocka med mötande trafik samt ramma en kvinna på promenad.

På de av åklagaren åberopade fotografierna syns bilen stå utanför vägen, och det syns sladdspår från vägen, upp på gräset i cirka 30-40 meter.

Mannen har en annan version 

Själv har den tilltalade mannen, som i dag är i 20-årsåldern och hemmahörande i kommunen, en annan version av vad som hände.

I förhör har han medgett att han var ute och körde bil den aktuella dagen. Han släppte gasen men bilen fortsatte att gasa och öka hastigheten. I mitten av raksträckan före en kurva märkte han att han började tappa kontrollen på fordonet och i kurvan fick han sladd. Han har berättat att han kanske körde i 60-65 kilometer i timmen och försökte bromsa så gott han kunde.

Inga fel på bilen 

Av sakkunnigutlåtande från polisens tekniker har framkommit att allt var som det skulle med bromsar, koppling, faspådrag och gasen på bilen. Teknikern betonar att han inte hittar något fel alls på bilen.

Tingsrätten menar att både teknikerns utlåtande, fotografiet på bilen ute i terrängen samt vittnesuppgifterna gör att mannens uppgifter motbevisas och man lämnar hans ”invändning utan avseende”.

Tingsrätten anser att åtalet är styrkt och att mannen ska dömas för grov vårdslöshet i trafiken.
”Han har genom sitt agerande varit både grovt vårdslös och i sin körning visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom”, skriver tingsrätten i sin dom.

Slipper fängelse 

Tingsrätten menar att straffvärdet motsvarar fängelse i tre månader, men med beaktande av mannens unga ålder då händelsen inträffade anser tingsrätten att straffmätningsvärdet motsvarar fängelse i två månader. Dock klarar sig mannen helt undan fängelsestraff, vilket man motiverar så här:

”N.N. är ung och det saknas anledning att tro att han kommer fortsätta begå brott. Tingsrätten finner därför att påföljden kan, trots den höga arten, stanna vid en villkorlig dom. Denna ska dock förenas med samhällstjänst för att bli tillräckligt ingripande med anledning av det höga artvärde som gärningen har. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst”, skriver tingsrätten i sin dom.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: