Anders Henriksson (S) säger att förslaget har stark förankring och berör få patienter. Foto: Simon Henriksson
Förslaget att lägga ned intensivvården på Oskarshamns sjukhus har stark förankring. Det menar majoriteten i Region Kalmar län.
Intensivvården på Oskarshamns sjukhus kommer att läggas ned och all intensivvård kommer framöver att skötas på Länssjukhuset i Kalmar och på Västerviks sjukhus.
Den politiska majoriteten i Region Kalmar län – Länsunionen – ställer sig bakom förslaget.
– Vi har idag fått ta del av det beslutsunderlag som är framtaget av sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson. Hon, inklusive chefsläkaren samt samtliga verksamhetschefer, är eniga om att det behöver göras en verksamhetsförändring av intensivvården i regionen. Förslaget är genomarbetat och har en stark förankring, säger Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande.
Innan politikerna har tagit ställning till förslaget har företrädarna för Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna ställt en rad kontrollfrågor till professionen. Frågorna har bland annat handlat om vilka patientgrupper som berörs, hur övrig sjukvård på sjukhuset påverkas och vilken beredskap som finns för att ta emot nya patienter från mellanlänet på Länssjukhuset i Kalmar och Västerviks sjukhus.
– Vi vill vara hundra procent säkra på att alla patienter i mellanlänet får den goda vård de behöver. För oss är patientsäkerheten det absolut viktigaste. Som medborgarnas folkvalda har vi också velat försäkra oss om att framtiden för Oskarshamns sjukhus inte ska påverkas negativt. Vår ambition och starka vilja är att Oskarshamns sjukhus även framöver ska tillhöra de bästa sjukhusen i Sverige, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården.
"Få patienter berörs"
Pierre Edström (L), regionråd med ansvar för hållbarhet, psykiatri, folkhälsa och vårdval, säger att man har fått betryggande svar på frågorna.
– Egentligen är det ytterst få patienter som berörs av förändringen. Redan idag skickas de flesta patienter med behov av intensivvård från mellanlänet till Västervik eller Kalmar. Verksamheten anpassas nu bättre efter behov och förutsättningar. De få patienter som berörs kommer att bli väl omhändertagna.
Den nybildade enheten kommer även fortsättningsvis kunna ta emot patienter med behov av övervakning och/eller stabilisering samt olika typer av behandling, skriver majoriteten.
– Vi menar att förslaget säkerställer att de patienter som behöver en god och säker vård vid Oskarshamns sjukhus även i framtiden kommer att ges detta. Inneliggande patienter som är behov av intensivvård och som behöver stabiliseras kommer kunna göra det på sjukhuset innan vidare transport, säger Christer Jonsson (C).
Majoriteten menar att det inte finns någon anledning till oro för patienterna.
– Dagens akutuppdrag förändras inte. Sjukhuset kommer att ha en öppen medicinsk akutmottagning dygnet runt även fortsättningsvis. Allvarliga traumafall till följd av arbetsplatsolyckor kommer liksom tidigare att transporteras med ambulans till akutmottagningarna i Västervik och Kalmar. Mellanlänets patienter kommer vid allvarliga situationer få samma goda vård som idag. Det finns därför ingen anledning till oro, säger Anders Henriksson (S).
Ett slutligt beslut tas av regionfullmäktige den 31 januari i år.