Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så påverkas kommunen av regeringens budget  – ”Helt rätt att satsa på hushållen”

"Det är helt rätt prioritering att satsa på hushållen" säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) om budgeten. Foto: Arkivbild

Så påverkas kommunen av regeringens budget – ”Helt rätt att satsa på hushållen”

De satsningar som igår presenterades i regeringens budget inför kommande år mottogs väl av kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) som menar att det är väl prioriterade satsningar som i första hand gynnar hushållen och därmed också tillväxten.  
– Det är inte bara så att vi älskar tillväxt, utan det är med hjälp av tillväxten som vi kan finansiera skolan och vården, säger han under en pressträff på fredagsförmiddagen.

Annons:

Igår presenterade regeringen sin budget inför 2025. Satsningar på 60 miljarder kronor presenterades, varav en stor del handlar om skattelättnader för privatpersoner. Vår tidning rapporterade igår från den pressträff där riksdagsledamöterna Marie Nicholson (M), Gudrun Brunegård (KD) samt Mattias Bäckström Johansson (SD) presenterade budgeten och dess påverkan på Kalmar län.

Harald Hjalmarsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Västervik ser positivt på budgeten och vad satsningarna kommer att betyda för kommunen. 

– Som jag ser det är det absolut nödvändigt med de här prioriteringarna när många hushåll har det tufft. Det är helt rätt prioritering att satsa på hushållen, och det tycker jag att hela budgeten andas. 

Skattelättnaderna kommer enligt Marie Nicholson (M) betyda några tusen kronor om året extra för Västerviks kommuninvånare som ligger nära rikssnittet när det kommer till inkomst. 

– I reda pengar kan vi säga att det handlar om ungefär 3000 kronor om året för medianinkomsttagaren. För pensionärer handlar det om 100 kronor i månaden, alltså 1200 kronor om året. Och det ska läggas på toppen av de lättnader som vi rullade ut förra året vilket var ungefär motsvarande. 

– I månaden blir några hundralappar ganska mycket pengar för en barnfamilj. Det ökar köpkraften och tillväxten, och det är genom tillväxten vi kan skapa medel. Det försöker jag påtala vid alla tillfällen, att det är inte bara så att vi älskar tillväxt utan det är med hjälp av tillväxten som vi kan finansiera skolan och vården, tillägger Hjalmarsson. 

Satsningar på skolan

56 miljoner kronor extra satsas på länets skolor. Skolorna i Västerviks kommun får ungefär 6 miljoner kronor sammanlagt, öronmärkta till bland annat läromedel och kunskapshöjande insatser.

– Det handlar om ungefär 6 miljoner kronor till satsningar på skolan i kommunen. Kunskapsbidraget för oss blir 2,3 miljoner krono, och kvalitetshöjning i förskolan även det 2,3 miljoner. Det är inga jättepengar, men riktade satsningar som betyder mycket för barnen och gör att vi kan satsa på att höja kvaliteten, till exempel genom personalförtätning, säger Harald Hjalmarsson. 

En del av summan ska läggas på läromedel. 

– När man ska strama åt så är det alltid läromedel som man drar in på först. Det är inga jättestora pengar som satsas nu, men de betyder enormt mycket för våra pedagoger. Det är oerhört viktigt för dem att de nu kan använda de här läromedlen.

Regeringens satsningar på sänkt bränsleskatt gynnar också kommuninvånaren, menar Nicholson. 

– Västerviks kommun består till stor del av landsbygd. Man ska kunna köra sina barn till fritidsaktiviteter. Vi ökar reduktionsplikten för miljön, men sänker skatten vilket gör att det blir ett nollsummespel och priset på bränsle förblir det samma. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: