Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så ser Vimmerby och Hultsfred på att byta län –

Varken Marie Nicholson (M) eller Lars Rosander (C) är särskilt inne på att byta länstillhörighet.

Så ser Vimmerby och Hultsfred på att byta län – "Inga som helst garantier"

Moderaten Harald Hjalmarsson vill se en folkomröstning om huruvida Västerviks kommun ska tillhöra Östergötlands län istället. Han vill också ha med Hultsfred och Vimmerby på tåget – men det kan bli svårt.

Annons:

Harald Hjalmarsson menar att Västerviks kommun skulle tjäna på att tillhöra Östergötlands län och därmed ingå i en betydligt större arbetsmarknadsregion.

Därför ville han aktualisera den vilande frågan om ett länsbyte för kommunen. 

– Målet är att Västervik och hela norra länet behöver växa och utvecklas. Att bli en del av Östergötlands län skulle ge attraktivare försörjningsmöjligheter för både företag och invånare. Just nu är Västervik en egen arbetsmarknadsregion och Vimmerby-Hultsfred är en. Västervik är den enda kommunen söder om Mälaren som är ensam i sin arbetsmarknadsregion. Det här skulle kunna ge en större arbetsmarknadsregion om vi får bättre kommunikationer mot Östergötland, säger Harald Hjalmarsson (M).

Han vill att relevanta underlag tas fram och att en folkomröstning hålls i frågan i samband med valet i höst. Men varken Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred, eller Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby, är inne på samma linje.

– Det här är en diskussion som dykt upp från tid till annan. Micael Glennfalk lyfte det för fem, sex år sedan och hade samma idé. Då gjordes det en utredning, men det ledde inte till så mycket mer. För vår del är det inte aktuellt. Vi har goda kontakter åt alla håll, men jag skulle gärna se en större region i form av Småland och Östergötland i en gemensam och stor region, säger Lars Rosander (C).

"Hamnar ännu mer i utkanten"

Däremot säger han sig ha förståelse för att det kan vara aktuellt för Västervik. 

– För Hultsfreds del är det inte aktuellt att byta län. Vi har en gemensam arbetsmarknadsregion med Vimmerby och det förändras inte bara för att man byter län. Jag kan förstå det för Västerviks del, men det som behövs för en större arbetsmarknadsregion är satsningar på järnväg och kommunikationer och jag förstår att det är det som Harald Hjalmarsson syftar på. 

Att hela norra länet ska bli en del av Östergötlands län istället kommer inte bli aktuellt?

– Nej, inte för vår del.

Varför är det bättre att vara kvar i Kalmar län?

– Vårt geografiska läge skulle göra, om vi kom till Östergötlands län, att vi hamnar ännu mer i utkanten av ett län. Vår närheten till angränsande kommuner som Uppvidinge och Vetlanda är viktigare för vår del. Vi har redan den specialiserade sjukhusvården i Linköping och det kan man lösa utan att tillhöra samma län.

"Delar inte hans bild"

Marie Nicholson (M) säger att hon delar Hjalmarssons bild om att de nationella satsningarna på infrastruktur i vårt län är katastrofalt dåliga.

– Men jag delar inte hans bild att det skulle lösas genom att byta län. Folkomröstningar är dyra, länsbyten är ännu dyrare och vi har inga som helst garantier för att någon blir bättre. Vi kommer gå från att vara en mindre kommun i utkanten av ett län till att vara en mindre kommun i utkanten av ett annat. Det finns bättre saker att lägga pengarna på. 

Nicholson säger att hon tror mer på samverkan mellan kommuner och över länsgränser.

– Vi skulle gynnas att få med oss Östergötlands kommuner när vi lobbar för satsningar på vägar och järnvägar som vi delar med dem. 

Med andra ord kommer det inte bli aktuellt att lyfta frågan i Vimmerby?

– Jag kommer inte lyfta frågan men det står naturligtvis andra fritt att göra så. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: