Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Vill miljonsatsa på Västerviks museum:

Karin Helmersson (C), Olof Nimhed chef Västerviks museum, Angelica Katsanidou (S), Hans Elervik ordförande stiftelsen Västerviks Museum) och Lena Granath (V). Foto: Pressbild

Vill miljonsatsa på Västerviks museum: "Tror inte vi förstår"

Västerviks museum kan lyftas in i kultursamverkansmodellen. Regionen ska nu driva frågan vidare.
– Vi har sneglat på det här en längre tid, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden. 

Annons:

Varje år fördelar regionen närmare 100 miljoner kronor till olika kulturinstitutioner i länet genom den så kallade kultursamverkansmodellen. Västerviks museum har stått utanför och det var något som Moderaterna var kritiska mot i våras. 

Redan då var museet här utpekat som "på gång" i den regionala planen, men enligt Moderaterna var det högst osäkert om det kunde bli något stöd till Västervik 2025. 

Under måndagen bjöd regionmajoriteten in till en pressträff vid Västerviks museum. Det handlar om att SCV-majoriteten nu vill lyfta in museet i kultursamverkansmodellen. 

– I oktober tar nämnden beslut om en ny kulturplan och då kommer vi också göra en framställan till staten där vi ansöker om mer pengar. I den framställan kommer vi lägga in Västerviks museum. Vi har sneglat dit en längre tid och har sett att man är duktig på sin pedagogik som bygger på digitala verktyg. Man når barn och unga på det sättet och därför vill vi ha med dem i kulturplanen, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden. 

"Efterfrågat länge"

Västerviks museum samarbetar med flera nationella forskningsinstitutioner och museer och har en utvecklad digital teknisk som möjliggör forskning och tillgängliggörandet av det marinarkeologiska 1500-talet. 

– Det här är något vi har velat göra under lång tid och nu ser vi att vi politiskt kan prioritera det. Det känns väldigt bra och det bygger på flera orsaker. Vi ser att man är unika kring digitaliseringen och det marinarkeologiska arbetet. Det är ett arbetssätt med verktyg vi inte ser någon annanstans och det vore ett bra komplement till mycket annat inom regionens hägn. Det här är jättekul och som Västerviksbo är det extra roligt att vi nu kan landa in detta. Det är något som varit efterfrågat från Västerviks museum en längre tid, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S). 

Beslutet, som alltså tas senare, är att regionen går in med 500 000 kronor. Då ansöker man samtidigt om 500 000 från staten också. 

– För att kunna få det här är det en förutsättning att benämna dem i kulturplanen, men det är svårt att bedöma förutsättningarna för att vi får de här pengarna. Vi har inte sett nya kulturpengar i höstbudgeten, men samtidigt blir det här en prioritering för kulturrådet. Vi kommer peka på hur duktiga man är på den pedagogiska sidan och hur man använder digitaliseringen som ett verktyg. Det här är något som uppmärksammas internationellt och det är väldigt stort, det är större än vi förstår. 

Oklart vad som får stryka på foten

Om det är något annat som kommer behöva stryka på foten i länet är för tidigt att säga.

– Vi har sett en möjlighet till omprioritering, men vi har inte tagit budgeten ännu och exakt hur det kommer se ut får vi återkomma till, säger Karin Helmersson (C). 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: