Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
VA-verksamheten går över till kommunen – så mycket tar man från reserven

Majoritetens budgetförslag har godkänts av kommunstyrelsen. Foto: Bildbyrån

VA-verksamheten går över till kommunen – så mycket tar man från reserven

Majoriteten har presenterat sitt förslag till ny budget och kommunstyrelsen har sagt ja till budgetförslaget. Det innebär bland annat att VA-verksamheten övergår till kommunal förvaltning samt att man tar 50 miljoner från reserven.

Annons:

Just nu pågår budgetförhandlingarna och majoriteten har presenterat sitt förslag som präglas av återhållsamhet och effektiviseringar. En nyhet i budgeten är att VA-verksamhetens huvudmannaskap och anläggningar kommer övergå från Västerviks Miljö och Energi AB till Västerviks kommun.

"Det är ekonomiskt mer fördelaktigt att driva verksamheten i kommunal regi och den möjligheten vill majoriteten ta vara på. Det kan handla om 7 till 14 miljoner per år, beroende på resultatutvecklingen i koncernen så som regelverket ser ut i dag. Det kan hjälpa kommunen att få en bättre ekonomi totalt", skriver man i ett pressmeddelande. 

I budgeten föreslår man även att 50 miljoner kronor tas från resultatutjämningsreserven.

"Detta ska ge verksamheterna tid att ställa om till effektivare arbetssätt. Majoriteten vill också att nämnder och bolag ska arbeta för att nyttja de centrala stödfunktionerna i större utsträckning för att skapa ett mer kvalitativt verksamhetsstöd", skriver majoriteten. 

"Mindre märkbar"

Enligt majoriteten bedöms förändringen bli "mindre märkbar" för invånarna, men internt kommer det bli en tid av omställning. 

"Hur omställningen ska se ut blir en fråga för höstens detaljbudgetarbete. Även om omställningen drivs av ekonomiska omvärldsfaktorer är det också en möjlighet att testa nya effektivare arbetssätt menar majoriteten", skriver man.

Beslut fattas slutligen av kommunfullmäktige den 17 juni. Mycket mer om budgeten kommer efter tisdagens pressträff. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: