Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Efter elevernas otrygghet: Kommunalrådet lovar se över stadsparkens lampor

Beatrice Front och Ellie Nordqvist deltog i ungdomsfullmäktige och försökte övertyga politikerna om att det behövs bättre belysning i stadsparken. Foto: Martina Gradian.

Efter elevernas otrygghet: Kommunalrådet lovar se över stadsparkens lampor

Tre elever på Västerviks gymnasium vill se bättre belysning i stadsparken. De känner sig otrygga, och menar att stadsparken är "ockuperad av uteliggare och missbrukare". Nu lovar kommunalrådet att försöka snabba på processen med att få bättre lampor till stadsparken.

Annons:

Beatrice Front, Ellie Nordqvist, Hannah Fredriksson menar att många tar omvägar kring stadsparken på grund av den dåliga belysningen. I en motion till ungdomsfullmäktige yrkade de på att förbättra belysningen: det behövs både bättre lampor, bättre stolpar som gör att lampornas sken når längre, och nya lampor.

I sin motion beskriver de hur de själva känt sig otrygga i stadsparken under mörka kvällar.

– Man bygger om parken, och i samband med det bygger man ut belysningen. Jag vågar inte lova när det ska ske men vi ska göra allt vi kan för att få belysningen på plats så snart som möjligt, svarade kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

"Bättre belysning kan avlasta polisen"

Ellie och Hannah, som var på plats för att försvara sin motion påpekade att det verkar onödigt att lägga pengar på att göra om stadsparken om folk ändå inte vågar vistas där.

– Det finns platser i parken som varken är gång eller cykelbana, dit lamporna inte nåt. Enligt beredningen är ni medvetna om problemet, men vi menar att det inte ska skjutas upp utan rimlig förklaring, sa de.

Beatrice anförde att bättre belysning skulle kunna avlasta polisen.

– Poliser cirkulerar i stadsparken, och med mer ljus skulle mindre kriminellt förekomma i stadsparken, och polisen skulle kunna ägna sig åt annat än att patrullera i stadsparken, sa Beatrice.

 "Ockuperat av uteliggare och missbrukare"

– Området med rosenträdgård är jättevackert, men det har så gott som blivit ockuperat av uteliggare och missbrukare. Det är ett jättefint område men ingen vill sätta sig där eftersom man vet vilka personer som uppehåller sig där. Stadsparken ska vara en plats för alla, men inte för bråk, missbruk och rädsla, sa Ellie om den norra delen av Stadsparken.

Just den delensom är närmast Corner, ska göras om. Ellie och Beatrice lyfte även att de boende på Gertrudsgården skulle dra nytta av bättre belysning – det gör parken mer överskådlig när de ska ut och promenera.

– Jag är väl medveten om att det förekommer människor som inte borde vara där, och som ni vet jobbar vi aktivt med att erbjuda andra möjligheter till de som är i den utsatta situationen, svarade Hjalmarsson, och fortsatte:

– Det är möjligt att vi ska tänka om. Kanske ska vi inte invänta omdaningen av den övre delen av stadsparken, utan fortgå med belysningen ändå. Jag tar med den frågan om att tidigarelägga belysningen.

Beslutet blev att motionen ska anses som besvarad, med tillägget att de boende på Gertrudsgården ska involveras i arbetet med stadsparkens omdaning och belysning.

 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: