Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Kommunen och LP oense om hemlösas hjälp - inget nytt avtal ännu

Västerviks kommun har ännu inte tecknat något nytt avtal med LP-siftelsen om fortsatt härbärge för hemlösa. Foto: Martina Gradian.

Kommunen och LP oense om hemlösas hjälp - inget nytt avtal ännu

Kommunen har inte tecknat något nytt avtal med LP-stiftelsen om ett nytt avtal för hemlösa. Stötestenen verkar vara att kommunen inte vill betala för något man redan gör själv.

Annons:

Det finns inget förslag där än. Vi har gett ett inriktningsbeslut till försörjningsstöd och socialnämnden om en ”Tak över huvudet-garanti”, och det fortgår en dialog med LP-stiftelsen. Vi har olika ambitioner, säger Ulf Nilsson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Härbärget som öppnade i LP-stiftelsens lokaler i höst skulle bara vara öppet till sista mars. Det förlängdes sedan till sista april. För två veckor sedan sa kommunstyrelsen att ett beslut var att vänta inom två veckor. Men nu spricker den tidsplanen.

– Vi vill ha hjälp med ett natthärbärge och det akuta, och vi har redan ett vandrarhem för akuta fall. Det viktiga sedan är att man ska komma i kontakt med socialtjänsten för att komma vidare i nästa steg. Vi ser att frivilligorganisationen skulle kunna vara ett komplement i det akuta skedet, för en eller två nätter, förklarar Nilsson.

Han säger även att frivilligorganisationen – LP-stiftelsen – vill jobba med med att utveckla dagverksamheten.

– Och vi har ju redan en komplett modell inom socialtjänst och försörjningsstöd för hur vi ska ta hand om folk. Man får olika slags hjälp beroende på vad man har för situation.

Vad händer efter sista april?

– Om vi inte hittar en samverkan framåt så kommer det finnas en dialog med LP-stiftelsen så att man fångar upp de som är där.

Ny hemlöshetsstrategi ska tas fram

Socialdemokraterna yrkade på att kommunen ska ta fram en ”långsiktig och hållbar hemlöshetsstrategi”.

– Det händer så mycket i den här frågan, vi väntar också på en slutrapport från Bostad först. Det börjar bli dags att sy ihop delarna till en långsiktig lösning, förklarar Marcus Fridlund (S), oppositionsråd.

De fick medhåll av majoriteten, och en redovisning av arbetet med strategin ska ske i september.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: