Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Budgeten klubbad – så blir den 2024

Nu är regionens budget för 2024 klubbad. Foto: MostPhotos

Budgeten klubbad – så blir den 2024

Nu är budgeten för 2024 klubbad. Efter drygt tio timmars debatt antogs den rödgröna majoritetens förslag utan några ändringar.

Annons:

Det är tuffa tider för kommun- och regionsverige. Det märks även i Region Kalmar län. Kommande år blir kärvt och för att hantera situationen gör regionen avsteg från det tvåprocentiga överskottsmålet gällande skatter, utjämning och generella statsbidrag. 

Dessutom har man tagit beslut om kostnadseffektiviseringar på totalt 200 miljoner kronor som väntas nå full effekt 2025. 

– Det är oerhört tuffa tider ekonomiskt för landets regioner och kommuner. Vi ser nu stora varsel och nedläggningar av verksamheter runt om i regionsverige. SCV-majoriteten ska inte gå den vägen i Region Kalmar län och det kan vi undvika genom att vi i grunden har en god och stark ekonomi. Jag gläds även över att delar av oppositionen, M och KD, har sett allvaret och ställer sig bakom vår budget. Vi ska fortsatt leverera toppresultat i mätning efter mätning och vi ska se till att slå vakt om grundläggande värderingar kring allas lika värde. Invånarna i Region Kalmar län ska känna sig trygga med att de får en vård i toppklass och en region som ständigt siktar på att bli lite bättre varje dag, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Räddas av resultatutjämningsreserven

Regionens budget landar på ett underskott på knappt 177 miljoner för nästa år. Regionen planerar att ta lika mycket ur den resultatutjämningsreserv som bildats av tidigare års överskott för att nå ett nollresultat.

Osäkerheten framåt är stor, men regionen budgeterar med ett resultat för 2025 på 266 miljoner och ett överskott för 2026 på 140 miljoner.

– I den här svåra tiden får vi inte tappa takten i den gröna omställningen eller i utvecklingen av vårt län. Vi vill ha ett Region Kalmar län där samtliga ser möjligheterna att bo, leva och utvecklas. Särskilt när Tidö-regeringen fullständigt ignorerar den gröna omställningen, försämrar möjligheterna för folkbildningen och struntar i kulturen måste vi göra vårt för att värna vårt län och dess invånare. Detta till skillnad från SD:s budgetförslag för vår region som skulle innebära ett dråpslag för kulturen i länet. I SCV-majoritetens budget så lyfts just kulturen fram som ett viktigt område för att skapa attraktivitet i hela länet. Här spelar också studieförbunden en viktig roll då de är länets största kultur-arrangör, säger Karin Helmersson (C), regionråd med ansvar för regional utveckling. 

Oförändrad skattesats

Resultatbudgeten för 2024 slutar på en nettokostnad på tio miljarder kronor. Samtidigt budgeterar man för intäkter på drygt 9,8 miljarder kronor. Skattesatsen lämnas oförändrad och ligger kvar på 11,86 kronor per hundralapp för regionens invånare.

Klubban slogs i bordet på torsdagseftermiddagen efter drygt tio timmars debatt och hela 467 inlägg. Totalt genomfördes 33 voteringar, men majoritetens förslag antogs utan några förändringar.

– Att inte behöva överväga uppsägningsvarsel i dessa tider, trots regeringens nedskärningar, är ett styrkebesked. Det här är en stark budget vi tagit. Om exempelvis SD:s budget gått igenom hade vi sett en massuppsägning av medarbetare. Att minska andelen administrativ personal till förmån för sjukvårdspersonal kan ju låta vackert, men vem ska då utföra det administrativa arbete som är viktigt för att sjukvården ska fungera? Att säga upp medarbetare som ambulanschefer, vårdplanerare eller cancersamordnare kommer inte att göra vården bättre. Du blir inte av med administration för att du tar bort administratörer. Vi har landets nöjdaste patienter och en vård med hög kvalité i Region Kalmar län. Regionen hamnar återkommande i topp i olika rankingar. Dessa goda resultat skulle äventyras om oppositionens budgetförslag skulle gått igenom, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård samt personalfrågor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: