Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Nytt parti i kommunen – ”Tycker att det är lite för dåligt”

Medborgerlig samlings ordförande Daniel Sonesson och Lena Malmberg, talesperson i demokratifrågor, besökte Västerviks kommun nyligen för ett möte om partiets politik och samhället i stort. Partiet kommer ställa upp i kommunvalet 2026.

Nytt parti i kommunen – ”Tycker att det är lite för dåligt”

Medborgerlig samling beskriver sig som det parti som Moderaterna borde vara. Nu ger man sig in i den lokala politiken och tar sikte på Västerviks kommunfullmäktige efter valet 2026.
– Vi tycker att det behövs ett alternativ till de partier som finns idag, säger distriktets ordförande Magdalena Lidestam.

Annons:

För en dryg vecka sedan fick lokala representanter och intresserad allmänhet besök av partiets ordförande Daniel Sonesson och Lena Malmberg, talesperson i demokratifrågor. Det blev företagsbesök på Odensviholms Mjölk AB och en diskussionskväll.

– Det var ett jättebra möte, man märker att det finns ett jättestort engagemang och jag märker att många bryr sig om lokala frågor och det är intressant att se att de riksfrågor som vi driver ger eko lokalt. Det handlar om vikten av näringsliv, vår syn på identitetspolitiken och att säkra att vi kommer till rätta med den situation vi har i Sverige med ökar radikalisering. Det var mycket energi, glädje och pepp. Jag tror det kan hända grejer i Västervik framöver, det är ett drivet gäng, säger Daniel Sonesson.

"En frihetlig högerpolitik"

Vad är då Medborgerlig Samling? Jo, partiet grundades 2014, har cirka 4 000 medlemmar och mandat i fem olika fullmäktigeförsamlingar. I riksdagsvalet 2022 blev det 0,2 procent – en bra bit ifrån de fyra procent som krävs.

Politiskt driver man frågor för ett starkare näringsliv och lägre skattetryck. Värderingsmässigt beskriver man sig som liberalkonservativ.

– Det är en frihetlig högerpolitik som vi driver, vi tror på individens frihet och värnar så högt självbestämmande som möjligt. I Sverige idag har vi en dyr offentlig sektor som vi brukar kalla ofantlig sektor, men också ett högt utanförskap. Fortsätter den utvecklingen ligger vi illa till, säger Sonesson och fortsätter:

– Jag brukar säga att vi är vad Moderaterna borde ha varit. Många som röstar på M gör det för att de tror att partiet bill ha låga skatter, men det vill de inte. Idag är det jättedyrt att anställa, höga skatter och höga bidrag. Hade Moderaterna gjort det som vi gör hade vi inte behövt driva det här partiet.

"Tror att vi har stora chanser" 

Sonesson tror att partiet kan nå framgångar i Västervik.

– Jag tror att vi har stora chanser. De som är där bryr sig genuint, man ser att man är beroende av de få verksamheter som finns, att det är dyrt att starta verksamheter. Det finns en stor drivkraft och de som har kommit till vårt parti har gjort det för att de tycker att vårt partiprogram har svaren, man ser att vi har en sammanhållen politik.

Hur ska ni arbeta framöver?

– Vi har en jättetro på att låta distrikten driva den politik de tror på och så stöttar vi från centralt håll. Nu organiserar vi om för att öka tillväxten i partiet och vi hjälper till med kommunikationen. Västervik är ett av våra nyckeldistrikt, absolut.

"I kärva tider måste man prioritera"

Magdalena Lidestam leder partiet regionalt och lokalt. Hon har ett förflutet som moderat politiker och samhällsdebattör, bland annat i denna tidning.

– Det var ett jättebra möte och ambitionen är ju att vi ska satsa i nästa kommunval, absolut. 

Vilken lucka behöver ni fylla?

– Vi tycker att det är lite för dåligt i de andra partierna. Jag har varit aktiv i Moderaterna och har sett politiken inifrån där och jag tror att det är likadant i många parter, att det är rätt lågt engagemang överlag och en låt-gå-mentalitet. Man sätter sig inte in i besluten riktigt och det är några få som är aktiva. Det är några enstaka personer som har all makt, säger Lidestam och fortsätter:

– Jag tycker att det behövs ett nytt borgerligt parti. Anledningen till att jag fastnade för Medborgerlig Samling är att det på olika sätt är det parti som Moderaterna borde vara. MED är lite mer rakryggat och tydligare emot skatteslöseri och identitetspolitiken som är väldigt skadlig.

Vilka frågor kommer ni driva lokalt?

– Det handlar om att värna kärnverksamheterna. Det man märker idag är att det finns mycket upprördhet i samband med skolnedläggningar och det är en konsekvens av att man slösar bort skattepengar på allt möjligt. Man anställer glatt olika utvecklarroller, men säger upp personal på skolorna. Det drabbar ganska hårt. I kärva tider måste man prioritera.

"Det gör sig inte självt"

Medborgerlig Samling har 4 000 medlemmar över hela landet, men lokalt och regionalt behöver partiet växa.

– Det är ett hårt arbete och det gör sig inte självt. Det handlar om att anordna aktiviteter som kan locka och att vara relevant i debatten. Jag hoppas verkligen att flera ska engagera sig. Överlag är det kul att ungdomar har engagerat sig. Anledningen till att mötet kom till var att en ung kille tog kontakt med Lena Malmberg och satte upp ett digitalt möte. Därefter bestämde de sig för att komma hit.

Närmast på agendan kommer EU-valet och partiets lista fastställs inom kort.

– EU kan vara en språngbräda till kommande framgångar och synliggöra partiet. Som det känns just nu är lokala framgångar runt om i landet oerhört viktigt för att paritet ska lyckas på riksplanet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: