Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Majoritetens hårda budget antagen – förskolor kommer läggas ned

Majoritetens hårda budget är nu antagen av kommunfullmäktige. Foto: MostPhotos

Majoritetens hårda budget antagen – förskolor kommer läggas ned

Majoritetens hårda budget gick igenom – med minsta möjliga marginal. Efter votering blev det 29 röster för majoritetens budget. Det innebär bland mycket annat att skolor och förskolor kommer läggas ned.

Annons:

I måndags hölls budgetfullmäktige i Västervik. Som väntat gick majoritetens tuffa budget igenom, men det blev med minsta möjliga marginal.

Voteringen slutade 29-28 och därmed antogs den tuffa budgeten, där åtskilliga miljoner ska sparas. Inte minst förskolan och skolan drabbas av stora neddragningar nästa år. 

Ett okänt antal förskolor och eventuellt också skolor i kommunen ska läggas ned. Dessutom ska antalet högstadieskolor i kommunen minskas från fyra till tre, enligt budgetbeslutet. 

En utredning om vilka skolor som kan läggas ned ska vara klar i oktober månad.

Många timmars debatt

Debatten blev flera timmar lång och en stor del av den kom förstås att handla om delen kring förskolor och skolor.

Majoriteten menar att det är en ansvarsfull budget som lagts.

– Tittar vi på de yngre årskullarna sker det stora förändringar. Det är väldigt tydligt i vår kommun att de yngre minskar och det påverkar hela vår budget, och vi måste ta hänsyn till det. Vi kan inte riskera att stå och betala för tomma lokaler istället för att betala för våra brukare, alltså barn, elever och äldre. Det är därför vi har vidtagit de åtgärder vi har gjort, sa Harald Hjalmarsson (M).

"Stark budget"

Budgeten som är antagen innebär ett nollresultat. 

– Det är en stark budget, men det kommer kräva ett förändringsarbete, sa Hjalmarsson.

Oppositionen anklagade majoriteten för att ha tagit fram en förhastad budget. Oppositionsrådet Marcus Fridlund (S) ville att man skulle använda alla möjliga verktyg som finns innan man väljer att stänga några skolor.

– Vi visar med vårt budgetförslag att det finns en annan väg. Barn och unga ska inte betala för den ekonomiska krisen. Vår budget har fokus på barn och unga, sa Fridlund (S).

Andreas Billtorp (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, var förstås flitig i talarstolen.

– Vi står inför väldigt tuffa tider. Vi måste ta krafttag runt strukturen och vi kan inte lappa och laga längre. Det här ska göras på ett smidigt och bra sätt i samråd med verksamheten.

Dessutom kommer man pausa kommunens strategiska folkhälsoarbete, inga pengar avsätts till en södra infart och arenabygget skjuts fram.

HÄR kan du läsa mer om budgeten från när den togs i kommunstyrelsen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: