Dan Nilsson kom in som ersättare i fullmäktige vid valet 2002. Han satt också i riksdagen under en kortare period i slutet av 00-talet och har varit både kommunstyrelsens ordförande, kommunfullmäktiges ordförande och oppositionsråd i kommunen.
Nu kan vår tidning berätta att Dan Nilsson helt lämnar politiken inom kort. Han kommer att lämna samtliga sina uppdrag.
– Det kommer bli skönt. Jag har givetvis kvar mitt samhällsintresse, men 20 år är ganska lång tid tycker jag. Det har varit helt fantastiskt att kunna arbeta på det här viset i den kommun man är född och älskar av hela sitt hjärta. Det kommer bli tomt också, något annat hade varit konstigt. Men det känns som det är dags att komma vidare nu och hitta sig själv på något sätt, och vara mer närvarande i familjen.
Kan det finnas någon väg tillbaka i framtiden?
– Man ska aldrig säga aldrig, det är en regel man har. Just nu känns det inte så troligt.
Att förlora makten har också spelat en avgörande betydelse för beslutet.
– Jag har suttit som kommunstyrelsens ordförande i fyra år och nu får man, som det i praktiken blir, sätta sig vid sidan av. Det känns inte speciellt inspirerande eller meningsfullt längre. Det är svårt att motivera sig och då är det läge att gå vidare. Det har vuxit fram ganska successivt under eftervalsperioden.
Hade det varit ett annat läge vid en valseger?
– Det är mycket möjligt. Det vet jag inte. Det är svårt att säga.
Exakt när den profilerade politikern lämnar alla sina uppdrag är något oklart.
– Jag vet inte. Jag kommer skicka in min avsägelse, men det ska också finnas tid att hitta en efterträdare. Det ligger ganska nära i tid och jag kommer inte sitta kvar i flera månader. Det kanske blir i början av juni.
"Ständig bevakning"
Enligt uppgifter från Kronofogden den 20 april i år finns två pågående mål gällande Västerviks kommuns oppositionsråd Dan Nilsson. Ett rör ett betalningsföreläggande från ett inkassoföretag på betydande belopp.
Dan Nilsson har tidigare haft skulder på tusentals kronor och första gången det blev känt, under 2012, tog han ett steg tillbaka och lämnade politiken för en tid. Under 2020 fanns också Dan Nilsson i Kronofogdens register, detta med skulder på drygt 5 000 kronor och förelägganden på drygt 80 000 kronor.
Ett betalningsföreläggande innebär att ett företag kontaktar Kronofogden och hävdar att någon är skyldig dem pengar. I det läget har Kronofogden inte tagit ställning till om kravet är rätt eller fel. Om parterna sedan löser detta blir fallet avskrivet.
– Det är inte så mycket som har hänt. Det är ett föreläggande och det har inte kommit några utslag ännu. Det är under hantering och tanken är att det ska bli återtaget. Det är som det är tyvärr, säger Dan Nilsson.
Hur mycket har det här spelat in?
– Det spelar väl in i den mån att det är en del av av att vara under ständig bevakning och press. Jag har haft det så i snart 20 år. På så vis spelar det in.
Handlar det mer om bevakningen från pressen än att förtroendet för dig är skadat?
– Det är en kombination. Först och främst handlar det om att jag har hållit på med det här i 20 år. Man tvingas göra en hel del uppoffringar och familjen får ständigt stå tillbaka. Även om man är fysiskt närvarande så är man ändå inte närvarande. Det är bara att inse det. Priset man får betala är allt för högt.
Hade du avsagt dig alla dina uppdrag om det inte hade blivit känt att du hade nya betalningsförelägganden?
– Ja, det hade jag gjort. Jag har funderat på det här ganska länge. Det har inte känts bra efter valet och emellanåt har det känts ganska meningslöst. Det är ganska självklart att det blir så och att motivationen tryter. Jag har inte inspirationen eller viljan och då är det varken rimligt eller rättvist att vara kvar mot alla som röstat på oss och mot alla som jobbar för partiet. Då är det bättre med nya krafter som tar över.
Vad är det som gör att du hamnar i de här situationerna?
– Det är lite olika saker. Det är ganska svårt att förklara, men jag har inte mått så jäkla bra. Det har varit så i ett halvår ungefär.
Fast du har varit hos Kronofogden flera gånger tidigare?
– Det var väl samma sak då. Det är en lång process att jobba med och komma framåt. Det är ganska tufft och jag har varit under ganska hård press under en längre tid. Det blir inte bättre av att media bevakar det hela.
"Inget missbruk"
48-årige Dan Nilsson, som varit aktiv i Västervikspolitiken sedan början av 2000-talet, har tidigare sagt att det inte rör sig om något beroende eller missbruk.
Han har tidigare uppgett i intervjuer att det snarare rör sig om slarv.
– Slarv vet jag inte, men det har med mitt psykiska mående att göra. Det är inget beroende eller missbruk. Det hade varit enklare att förklara om det var så, men det är det inte.
I en tidigare intervju har du sagt att du ska ta hjälp. Har du gjort det?
– Ja, men det är inte utifrån den ekonomiska aspekten, utan mer utifrån det mentala. Jag har haft stöd på det sättet. När man mår bra, så funkar det också bra. Men när man mår dåligt av olika anledningar så stänger man av vissa funktioner och fokuserar ännu mer på jobbet. Man sluter sig när man är i det tillståndet. Det är svårt att förklara.
Vad kan du säga att det rör sig om?
– Det är ett lån där tanken var att lägga om ett annat lån. Sedan har det dragit ut på tiden. Tyvärr är det svårt att förklara. Det känns lite surt att det kommer upp, för det har inte lett tilll något utslag.
I nuläget har Dan Nilsson ingen aktuell skuld till Kronofogden. Han säger också att hans mål är att han ska lösa det här innan det går så långt.
"Mår inte bra fullt ut"
Som kommunstyrelsens ordförande under 2022 tjänade Dan Nilsson 71 500 kronor i månaden. I år, när han är oppositionsråd, handlar det om 51 100 kronor i månaden.
Har du förståelse för att det kan verka märkligt inte minst bland socialdemokratiska väljare att du sätter dig i den här situationen med så pass hög inkomst?
– Ja, självklart är det så. Det har jag stor förståelse för.
Får du mycket frågor om det?
– Det är klart att det kommer frågor om det.
Vad är ditt svar då?
– Det är svårt att ge ett snabbt svar på sådana frågor. I grund och botten handlar det om att man inte mår bra fullt ut. Det är svårt att förklara. I någon mån stänger man av vissa delar och fokuserar på andra saker istället.
Hur vill du bli ihågkommen?
– Det är ändå att man alltid kämpat för att kommunen ska bli mer jämlik, att vi satsat på barn och unga, och på fritidsaktiviteter. Det har drivit mig hela tiden. Jag tycker också att jag har varit med och gjort skillnad och sett till att vi kunnat utveckla och satsa i hela kommunen. Vi har satsat på skolor, förskolor och särskilt boende i flera tätorter och inom äldreomsorgen har vi hållit i satsningen på att göra heltid till en rättighet i kommunen. Vi har arbetat hårt för att få bort delade turer och det är en viktig seger.
Är du rädd för att snarare bli ihågkommen för bitarna kring Kronofogden?
– Självklart är det så. Det är nog givet och det känns för jävligt.
Vad ska du göra nu?
– Jag har lite tankar och får återkomma med det. Nu handlar det om att landa i det här, även om jag har funderat på det här ganska länge. Jag är ganska mentalt förberedd, men det finns lite olika alternativ jag funderar på.
Fotnot: Efter att den här intervjun genomförts uppger Dan Nilsson att föreläggandet kommer dras tillbaka under morgondagen.
HÄR kan du läsa hur S i Västervik reagerar på beskedet, HÄR kan du läsa hur Harald Hjalmarsson (M) ser på det och HÄR vad statsvetaren Erik Wångmar tänker om det.
Simon Henriksson
Johanna Karlsson