Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
SD ser ut att ta plats i styret – bekräftar att avtal är nära

Dan Larsen (SD) menar att man i princip är överens med Västerviksalliansen. Foto: Anders Sjögren

SD ser ut att ta plats i styret – bekräftar att avtal är nära

Det ser ut vara ytterst nära ett nytt styre i Västerviks kommun. Västerviksalliansen och Sverigedemokraterna kommer att bilda majoritet.
– Det är inte helt på pränt, men vi ska slutföra dealen på söndag, säger Dan Larsen (SD).

Annons:

Det var Västerviks-Tidningen som var först att berätta om att Västerviksalliansen, innehållande M, KD, L och WP, i princip är överens om att bilda ett nytt styre i kommunen tillsammans med Sverigedemokraterna.

Något Dan Larsen bekräftar även för Dagens Västervik.

– Vi är så pass överens att förutsättningarna finns klara. Vi har inte gjort det på pränt ännu, men vi hoppas kunna slutföra dealen på söndag. Detaljer och sådant kommer dock inte förrän på måndag, säger Dan Larsen (SD). 

Det här skulle innebära att Sverigedemokraterna för första gången får vara med och styra kommunen.

– Det här är en utmaning för oss och väldigt roligt att vi äntligen kan få någon möjlighet att få inflytande på ett sätt som vi aldrig haft tidigare. Det är jättespännande för oss. Vi har aldrig haft så bra kompetens som just nu och att vi snart kan bidra på riktigt känns otroligt spännande. 

Hur svårt har det varit att komma överens?

– Det har varit väldigt svårt. Det kommer inte vara så enkelt heller, men det finns en samsyn om färdriktningen som alla fem partier har. 

"Namnet har ingen betydelse"

Harald Hjalmarsson (M) kommer att bli kommunstyrelsens ordförande, avslöjar Dan Larsen. 

– Som jag uppfattar det kommer fem partier ställa sig bakom Harald. Tanken är också att vi ska skriva under någon form av avtal på söndag. Vi blev inte största parti och då får Harald anses vara ledaren för Västerviksalliansen och Sverigedemokraterna tillsammans. 

Kommer ni ingå i styret eller stödja övriga partier utanför?

– Vissa vill säga att det är Västerviksalliansen som samverkar med SD. Det är Liberalerna som vill kalla det så, men jag skulle inte säga det. Själva namnet har dock ingen betydelse för mig. Det viktiga är att det blir praktisk verkstad av det. Det är 29 mandat och vi har nio av dem, så övriga kan inte göra det utan oss. Vi är en av partierna i det här, sedan får de andra kalla det för vad de vill. Att vi är med och bidrar var en förutsättning för att vi själva skulle kunna tänka oss tanken.

Hur sannolik var den här lösningen inför valet?

– Vi har haft det på känn. Vi har samverkat väldigt bra med Moderaterna och Kristdemokraterna under mandatperioden. Vi satt tillsammans på gruppmöten och morgonmöten. Jag har känt det som startskottet på det här. 

HÄR kan du läsa hur Harald Hjalmarsson ser på det här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: