Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Hjalmarsson tycker utspelet är onödigt:

Harald Hjalmarsson (M) tycker att Dan Larsens (SD) utspel är onödigt. "Ingenting är färdigt förrän det är färdigt", säger han. Foto: Anders Sjögren

Hjalmarsson tycker utspelet är onödigt: "Ingen hemlighet att vi diskuterar"

Västerviksalliansen och Sverigedemokraterna kommer styra kommunen de kommande fyra åren. Det säger Dan Larsen (SD) på fredagen. Men inget är klart, menar Harald Hjalmarsson (M).
– Ingenting är klart förrän något är klart, säger han.

Annons:

Under fredagen gick Sverigedemokraterna ut och berättade att Västerviksalliansen – bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Westervikspartiet – i princip är överens med SD och väntas skriva under ett avtal under söndagen. 

Harald Hjalmarsson (M) tycker att utspelet är onödigt.

– Det är ingen hemlighet att vi diskuterar och har fört diskussioner innan och efter valet. Vi ligger nära varandra i många frågor, men Västerviksalliansen får inte ihop en majoritet på egen hand. Då måste vi välja att försöka styra i minoritet eller hitta en annan lösning. Vi har verkligen sonderat och fört samtal med alla partier. SD har varit tydliga med att de vill stötta Västerviksalliansen och det tycker vi är bra, eftersom vi tycker så lika i många frågor, säger Hjalmarsson. 

Mer än en månad har passerat sedan valnatten och förhandlingarna och diskussionerna har varit många. 

– Som utomstående kan man tycka att det är trög materia och jag kan hålla med om att det är trög materia. Vi har förhandlingspersoner och de träffas, sedan resonerar man, därefter dyker en ny frågeställning upp och då måste man vända det i partiet igen. Det blir mycket pingpong och så ska det vara.

"Ingenting är klart"

Harald Hjalmarsson tycker inte heller att det är någon brådska att gå i mål. 

– Det är ingen hemlighet att det funnits olika alternativ för oss alla som ingår i Västerviksalliansen. Sådant här måste få ta tid och det är först i december som vi gör valet. Det är först 1 januari som vi byter styre, så då är det bra att få prata igenom det här. Det har inte funnits någon enkel lösning. 

Är ni överens med SD om att bilda ett styre?

– Ingenting är klart förrän något är klart. Det är halvtråkigt, men det är så det är. Nu pratar vi om de kommande fyra åren och det här alternativet är ett alternativ som diskuteras. Men vi har inte pratat färdigt. Bara för oss i Moderaterna finns det tre olika alternativ som vi har att förhålla oss till. Det är inget som är avslutat och så länge inte allt är klart, är ingenting klart. Det vill jag säga med eftertryck för det är så det är. Ett alternativ för oss vore att aktivt gå i opposition, men återigen så är det inget som är klart.

Är det olyckligt att Dan Larsen har gått ut med det här?

– Lite onödigt kan jag säga att jag tycker. Det är inget som är säkerhetsklassat på något sätt och jag vet att alla partier tittar på tänkbara lösningar. Det finns ett antal spår för alla mina kompisar i alliansen och det här är lite för tidigt om jag ska vara ärlig.

Hur långt gångna är ni?

– Vi har kommit väldigt långt, det ska jag inte dementera. Men inget är påskrivet och så länge det inte är det, så är ingenting klart.

"Måste säga b"

Enligt Dan Larsen ska det nya styret presenteras på måndag. Det är inte något som Harald Hjalmarsson (M) dementerar. 

– Nu tycker jag, framför allt mot väljarna och mot medarbetarna i kommunen, att om vi har sagt a så måste vi säga b. Jag kan dock inte i dag säga att jag vet vad vi kommer säga, men på grund av det här så måste vi informera om det här på något sätt. Men jag vill vara väldigt transparent med att vi inom Moderaterna fortfarande har tre alternativ. 

Hur ser du på att Sverigedemokraterna, med sin historia och bakgrund, skulle införlivas i Västerviksalliansen?

– Vi har verkligen pratat med alla tio partier och försökt hitta vad vi tror är bäst för Västerviks kommun. Ibland går inte det alternativ vi tycker är bäst och då får man gå på det som är näst bäst och så vidare. Ibland får man gå på det minst dåliga alternativet. 

Jag tycker inte riktigt det var svar på frågan?

– Vi skulle ha kunnat valt ett minoritetsstyre, men det hade varit för instabilt. Därför har vi förhandlat med alla partier och SD ser vi att vi kommer få stöd från. Jag vill betona att ingenting är färdigförhandlat och det finns absolut ståndpunkter som mitt parti har som inte SD har. Vi har diskuterat hur vi ska lösa det och har inte sopat det under matten. Vi har penetrerat det här och får man inte det ideala, så får man gå vidare till nästa steg. Jag tycker det är onödigt att gå ut med det här när vi inte har pratat färdigt.

HÄR kan du läsa SD:s Dan Larsen berätta om samarbetet med Västerviksalliansen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: