Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Seriefiguren har fascinerat Anna sedan tonåren – ställer ut sin samling

    Sedan tonåren har Anna Persdotter samlat på allt som har med seriefiguren Modesty Blaise att göra. Nu ställer hon ut delar av sin samling på Stadsbiblioteket i Västervik. Foto: Privat

  • Seriefiguren har fascinerat Anna sedan tonåren – ställer ut sin samling

    I sin samling har Anna allt från böcker och seriealbum till prylar som disktrasor och en klocka. Foto: Privat

Seriefiguren har fascinerat Anna sedan tonåren – ställer ut sin samling

När Anna Persdotter var i tonåren föll hon pladask för seriefiguren Modesty Blaise. Under många år samlade hon det mesta hon kom över som hade med hjältinnan att göra. Samlingen har vuxit, och i dagarna ställer hon ut delar av sin samling på Stadsbiblioteket i Västervik. 

Annons:

Hon samlade som mest under tonåren, men dyker det upp föremål eller serietidningar med serieidolen Modesty Blaise, så har Anna Persdotter i Västervik fortfarande svårt att låta bli dem. Genom åren har hon skaffat sig en imponerande samling, och i dagarna ställer hon för första gången ut delar av den på Stadsbiblioteket i Västervik. 

Fascinationen för seriehjältinnan väcktes redan i barndomen.

– Det började när jag upptäckte Modesty Blaise som trettonåring. Jag hade läst min fasters alla Fantomen och började bläddra i serietidningen Agent X9. Modesty Blaise är en av serierna där, och det föll sig så lyckligt att min faster även hade alla böckerna! Jag lånade dem och läste och sedan rullade det på! 

Letade på marknader

Idag samlar hon inte lika aktivt som i ungdomen. 

– Då sprang jag runt på marknader och letade serietidningar. Det här var ju innan Tradera, så det var mer av en utmaning på den tiden! Nu kan jag inte påstå att jag samlar aktivt, utan det blir mest när något kul dyker upp. 

I samlingen som Anna visar upp finns lite av varje. Alla böckerna på svenska, och många av dem på engelska, serietidningar från varje år de givits ut, originalplanscher, prints,och diverse prylar, som till exempel disktrasor med Modesty Blaise. I utställningen har Anna även skrivit ihop informationstexter för att skapa mervärde för besökarna.

”En brukssamling”

– Jag kallar det för en brukssamling. Jag har aldrig samlat för att ha fina utgåvor. Det finns många som har både större och finare samlingar. Jag har samlat för att jag ville läsa, och för att jag gillar Modesty Blaise, säger Anna.

Vid ett lyckligt tillfälle fick Anna träffa mannen bakom böckerna och serierna - Peter O´Donnell. Hon fick då en bok signerad, och fick även ta ett fotografi tillsammans med honom som förhoppningsvis även det kommer finnas med i utställningen. När vår tidning pratar med Anna har hon just varit på biblioteket och ställt i ordning, men fotot verkar ha kommit på villovägar. 

Hur känns det att visa upp sin privata samling så här? 

– Nu när jag fått ihop det känns det bra! Jag har varit lite stressad över det och inte vetat riktigt vad jag skulle ta med. Nu kom jag till biblioteket med lådor fulla av grejer och visste inte riktigt hur det skulle bli, men Liz (Petersson) på biblioteket är otrolig och har fått ihop det så bra. Det är imponerande! 

Har du något favoritföremål i samlingen? 

– Egentligen inte. Men det som betyder lite extra för mig är det första äventyret som jag läste, ”Den gröna kobran”. Det albumet har jag med i utställningen, även om det inte är det faktiska exemplaret som jag läste då. 

Utställningen har vernissage på Stadsbiblioteket 27 april och finns sedan kvar att beskåda till och med 18 maj. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: