Förra veckan kom beskedet att Matstudion och restaurangen Smak by Raymond går i konkurs. Ägaren Raymond Hanna blickar ändå framåt. Foto: Pressbild, Örjan Karlsson.
Under sommaren 2022 registrerades bolaget Matstudio Smak by Raymond AB. Raymond Hanna, som tidigare drivit flera restauranger i Västervik, drog under hösten igång sin Matstudio i WeLux lokaler på Lysingsvägen, och när restauranglokalen i samma byggnad blev ledig slog han till.
– När jag fick frågan kunde jag inte motstå det. Tanken är att Matstudion och restaurangen ska komplettera varandra. Det blir dagens lunch här i området och så kvällsaktiviteter i studion, sa Hanna till vår tidning inför öppningen i april 2023.
Ingen bra sommar
Lågkonjunkturen har varit tuff för näringslivet i stort, och restaurangbranschen har inte varit förskonad. 29 januari inleddes konkursen hos Bolagsverket. Året har inte blivit vad Raymond Hanna hoppades på.
– Vi visste att lokalerna ligger lite avsides från centrum, men hade hopp om sommaren i och med läget nära Västervik Resort. Tanken var att kunna skapa en liten buffert under sommaren att bygga på framöver, säger han och fortsätter:
– Det var ingen bra sommar för någon och uppfyllde inte förväntningarna för oss. Mycket berodde på vädret. När det var sol hade vi fullt, men det var bara enstaka dagar.
När förstod du att det inte skulle funka?
– I oktober, november tänkte jag ge det en chans till och hoppades på december. December var bra, men inte tillräckligt bra. Sedan försökte vi några veckor in i januari, men insåg att det inte skulle hålla.
Du har drivit flera restauranger i Västervik genom åren. Kommer du satsa på restaurang igen?
– Nej. Ingen restaurang. Den karriären är lagd åt sidan.
Hur känner du inför det?
– Det är delade känslor. Det var en dröm att kunna hålla på med det man tycker om, men när det bara blir motgångar så tappar man suget. Det tror jag inte jag är ensam om. Många krögare har det tufft nu. I en lågkonjunktur så är det luncher som folk först drar ner på och tar med sig matlåda till jobbet istället.
Trots konkursen ser Raymond Hanna ändå ljust på framtiden. När vår tidning når honom står han och bakar pizzabottnar.
– Nu producerar jag pizzabottnar till restauranger och butiker. Jag började lite smått innan jul och nyår och har nu tagit upp det igen. Det finns en väldigt stor efterfrågan och mindre risk att man konkar eftersom det inte är samma konkurrens. Det gäller att inte ge upp hoppet och sitta och deppa. Jag tar nya tag!