Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Kostnaden ökar kraftigt för placeringar av barn

Ingela Svensson (C) Jörgen Olsson och Jon Sjölanfer (M)

Kostnaden ökar kraftigt för placeringar av barn

Socialnämnden ser att kostnaden för att placera barn i familjehem ökar kraftigt. Fler barn placeras ut och de flesta av dem placeras i familjehem, där en familjemedlem väljer att ha det som yrke. Samtidigt som dessa kostnader ökar minskar lönekostnaden inom äldreomsorgen kraftigt.



 


  

Annons:

Tidigare placerades barn oftare i familjehem, där föräldrarna tog barnet som sitt eget och tog hand om barnet på det sättet. Nu mera är det vanligare att barnen placeras i så kallade konsultstöttande familjehem.

- Det är ett familjehem, där någon i familjen väljer att ha det som yrke, säger Ingela Svensson (C) ordförande i socialnämnden.

Kostnaden för socialnämnden blir mycket högre när barn placeras i konsultstöttande familjehem än om de placeras hos en familj som tar till sig barnet som sitt eget.

- Det är inte så märkligt att man väljer att starta ett konsultstött familjehem då man får betalt för jobbet, säger Ingela Svensson.

Kostnaderna för placeringar av barn i familjehem beräknas komma att överskrida budgeten med 14 miljoner kronor i år.

Jon Sjölander (M) vill att socialnämnden granskar fallen på djupet för att se varför så många fler barn behöver placeras på familjehem idag än för några år sedan.

- Vi ska försöka sträva efter att placera så få barn som möjligt i familjehem, säger han.

Ingela Svensson menar att det finns skäl till att så många barn just nu placeras i familjehem.

- Blir ett barn i en syskonskara placerad i ett familjehem, kan det vara så att det inte är en bra miljö för resten av barnen att växa upp i.

Äldreomsorgens lönekostnader sjunker

Lönekostnaderna inom äldreomsorgen sjunker kraftigt. Prognosen pekar på att lönekostnaderna minskar med 7,5 miljoner kronor under 2020. Anledningen är att verksamheterna har blivit bättre och bättre på bemanningsekonomi.

- Sedan vi införde önskad sysselsättningsgrad i kommunen har man jobbat med resurstid. Det innebär att medarbetare får tid över som de kan arbeta på vid en annan avdelning eller arbetsplats, vilket gör att vikariebehovet minskar, säger Jörgen Olsson.

Han säger också att medarbetarna nu har accepterat förändringen.

- Folk tycker det blir bättre och bättre, säger han.

Ekonomisk prognos

Den ekonomiska prognosen för socialnämnden ser ut att ge ett underskott på 500 000 kronor för 2020.

Anledningen till att underskottet inte blir större, då placeringar av barn i familjehem ökat så kraftigt, är minskade lönekostnader i äldreomsorgen, samt minskade kostnader för placeringar av vuxna med drogproblematik, samt att familjeomsorgen fått statsbidrag som nu räknats in i resultatet.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: