Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Minskade intäkter och ökade kostnader i Covid-19:s spår

Västerviks kommun ser ut att hålla näsan över vattenytan även om det finns en hel del faktorer som gör att det gnager på resultatet. Prognosen för året är att kommunen gör ett överskott på 8,5 miljoner kronor, men det överskottet kan komma att förändras till ett negativt resultat till följa av Covid-19.

Annons:

Det som påverkar kommunen mest är att skatteprognosen slår fel mot vad som var budgeterat.

Minus 19,1 miljoner kronor lägre skatteintäkter än vad kommunen trodde när budgeten antogs. Det som väger upp resultatet är den statliga tilläggsbudgeten som ger kommunen 18,6 miljoner extra.

Det är en nämnd som prognostiserar ett avvikande negativt resultat för 2020 och det är socialnämnden som antar att de gör ett minusresultat på 5,7 miljoner kronor.

– Det är uteslutande placeringar som driver de ökade kostnaderna, säger kommundirektör Anders Björlin.

Oro för effekter av Covid-19

När kommunen antog sin budget i juli 2019, fanns det ingenting som hette Covid-19. Det gör att det finns en oro över att intäkterna minskar och kostnaderna ökar när sjukdomen finns i länet och kan komma till kommunen.

– Skatteintäkterna kan minska med upp till 1,5 procent på grund av att färre personer jobbar. Det rör sig om mellan 30- 40 miljoner kronor, säger Anders Björlin.

Om många människor blir arbetslösa ökar risken att kostnaderna för försörjningsstödet ökar.

Anställda i kommunens förvaltningar kan komma att få jobba mer övertid om sjukfrånvaron ökar, vilket ökar förvaltningarnas kostnader.

– Vi har en krockkudde på 150 miljoner kronor i en resultatutjämningsreserv från de år då kommunen gjort bra resultat, från 2012 och framåt, säger Anders Björlin.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: