Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Intresse födde ny idé som gynnar utvald målgrupp –

Maria Nordensten, projektledare, och Tilda Evertson, museipedagog, vid utställningen om Alice Babs. Foto: Sofie Gustafsson, Västerviks Museum.

Intresse födde ny idé som gynnar utvald målgrupp – "Vi får prova nya vägar"

En jubileumsutställning om Alice Babs pågår på Västerviks Museum. Intresset bland äldre födde en helt ny idé, att låta delar av utställningen gå ut på turné.
– Länets äldreboenden får chans att anmäla sitt intresse, säger Maria Nordensten, projektledare.

Annons:

100-årsjubileet av sångerskan och ikonen Alice Babs får en något annorlunda fortsättning. Från oktober och ett år framåt ska delar av museets pågående jubileumsutställning ”Alice Babs – Född till musiker” ut på nostalgiturné på länets äldreboenden.

En satsning som möjliggjorts genom medel från Irene och Bo Adolfssons stiftelse.

Maria Nordensten kan berätta mer hur tankarna gått:

– Vi har haft några äldreboenden från Västerviks kommun på besök och det har varit väldigt uppskattat. Det fick oss att börja fundera på att det är en målgrupp som haft Alice Babs med sig under hela sitt liv egentligen genom hennes musik och filmer, men att det finns många som inte har möjlighet att komma hit till oss och se utställningen.

Födde en idé

Det födde idén att genomföra en nostalgiturné.

– Vi kände att vi har möjlighet att ta med oss delar av utställningen ut, att vi kommer till målgruppen istället. Det är lite annorlunda för oss, vi får prova nya vägar, säger Maria Nordensten.

En inbjudan gick nyligen ut från Västerviks Museum till ett 100-tal äldreboenden i länet, som får möjligheten att anmäla sitt intresse för att ta emot utställningen.

Vad tror ni om intresset?

– Jag tror det är stort. Vi räknar med att besöka minst 40 äldreboenden i hela Kalmar län under det kommande året. Vi har gjort en grov uppskattning, så det är vad vi räknat med och planerat för, säger Maria Nordensten.

Kollegan Tilda Evertson, museipedagog, kan tillägga att de första boendena anmälde intresse samma dag som inbjudan skickdes ut.

Avtryck i flera generationers hjärtan

Under besöket bjuder Västerviks Museum på ett potpurri av stjärnans musikskatt,  skådespelarkarriär och livshistoria. Som pricken över i lämnas efter besöket en mobil utställning om Alice Babs kvar på boendet, tillsammans med pedagogiskt material för fler spännande samtal och intryck, om ikonen som lämnat avtryck i flera generationers hjärtan.

Väcker minnen från svunnen tid 

I ett pressmeddelande berättar Tilda Evertson om grunden till satsningen.

”Alice växte ju upp här i Västervik där hon prövade sina musikaliska vingar på scener och torg, innan hon blev en internationell sång- och filmstjärna. Efter Alice bortgång valde hennes barn att donera föremål som tillhört sångerskan till oss på Västerviks Museum och under året har vi visat samlingen i jubileumsutställningen Alice Babs – Född till musik.” 

Det är alltså delar av den utställningen som nu ska få följa med ut på turné. 

”Vi är så glada att få chansen att sprida mer kunskap om Alice och väcka minnen av svunna tider hos en generation som växt upp med hennes musik och film”, fortsätter Tilda Evertson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvastervik.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: