Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Veronica från Västervik leder undersökningarna av Vasas krigsskepp

    Dykare undersöker Elefanten under 2022 års fältetapp. Nu är det dags igen. Foto: Johan Rönnby

  • Veronica från Västervik leder undersökningarna av Vasas krigsskepp

    Kroum Bacharov på väg upp från första dyket för årets undersökning av Elefanten. Foto: Veronica Palm

Veronica från Västervik leder undersökningarna av Vasas krigsskepp

Just nu pågår marinarkeologiska undersökningar på vraket efter ett av Gustav Vasas stora skepp – Elefanten. Vraket ligger strax norr om Kalmar, och en av de som leder projektet är Veronica Palm på Västerviks muséum.

Annons:

På 1500-talet byggdes många stora skepp runt om i Europa. I Sverige var det framför allt Gustav Vasa och hans söner som drev på det nya skeppsbyggeriet. Ett av dessa nya stora skepp var Elefanten som byggdes år 1554 som Vasas nya huvudskepp, och som tio år senare sjönk botten. I dag ligger Elefanten på åtta meters djup vid Björkenäs strax norr om Kalmar.

Nu pågår en nio dagar lång undersökning av vraket utanför Kalmar. En av de ansvariga för projektet är biträdande museichefen och arkeologen Veronica Palm på Västerviks muséum.

"Varit hektiskt"

– Det har varit lite hektiskt nu i början. I går sammanstrålade vi alla, och i dag är första dykningsdagen. Det är åtta dykare på plats. Hälften dök nu på förmiddagen och de andra kör under eftermiddagen, säger hon på tisdagen.

År 2021 och 2023 genomförde samma projektgrupp dokumentation av Elefantens vrakplats. Nu ska de studera fören på skeppet, som är relativt okänd. 

– Dels kommer vi få reda på mer om konstruktionen, dels får vi mer material till vår utställning om det marina 1500-talet. Tanken är att vi ska skapa en 3D-utskriven modell av vraket.

Hoppas påträffa föremål

Projektet är ett samarbete mellan Västervik Museum, Södertörns högskola Maris, Stockholms universitet Cemas, Connecticut University och Southampton University. Första dykomgången blev på tisdagsförmiddagen, och Johan Rönnby från Södertörns högskola Maris var en av dykarna.

– I dag har vi lagt ut byggställningar i metall för att det ska bli lättare för dykarna att se och vara där nere. Sedan kommer vi börja med att gräva bort lite mjuka cediment. Huvudsyftet med den här undersökningen vi gör nu är att försöka förstå hur skeppet ser ut, det blir spännande! Men det finns chans att man påträffar några föremål också, säger han.

De marinarkeologiska undersökningarna ska pågå från 19-28 augusti.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: