Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Länet kan bli först i Sverige att utrota livmoderhalscancer

Emmy Ahlstedt är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Länet kan bli först i Sverige att utrota livmoderhalscancer

Sverige kan bli först i världen – och länet först i hela Sverige. Endast 1 059 kvinnor återstår för att nå målet att 70 procent av kvinnorna födda mellan 1994 och 1999 tar vaccinet.

Annons:

Region Kalmar län samarbetar med Cancerfonden, företag och andra organisationer för att nå målet om att utrota livmoderhalscancer. I varje kommun kan HPV-vaccinet tas vid familjecentralerna. 

Regionen kan bli först i landet att nå målet om 70 procent vaccinationsgrad. 1 059 kvinnor, födda mellan 1994 och 1999, ska ta vaccinet för att nå målet.

– Vi är nu så nära att uppnå målet att utrota livmoderhalscancer. Vi kan spara så oerhört mycket onödigt lidande. Fler kvinnor i målgruppen behöver ta sig till närmaste familjecentral i vårt län, för sin egen och för alla kvinnors skull. Vi i Region Kalmar län kan bli först i världen att utrota livmoderhalscancer, säger Angelica Katsanidou (S) regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Ingen ska lämnas i sticket

Många tror sig redan vara vaccinerade, enligt en studie som nyligen kom ut.

– Många kan även ha tagit den äldre versionen av vaccinet som gavs innan 2019 men inte täcker lika många virusvarianter. Då behöver ens skydd uppdateras, vi får inte lämna någon i sticket, säger Emmy Ahlsted (C) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

HPV-vaccinet är tillsammans med cellprovtagning nyckeln för att utrota livmoderhalscancer.

– Sverige kan lyckas bli först i världen redan 2027. Varannan till var tredje dag dör en kvinna i Sverige i livmoderhalscancer. Det ska bli ett minne blott, säger Lena Granath (V) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: