Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Antagen fick leva på blåbärssoppa och utgången yoghurt i fyra dagar – JO kritisk

En intagen på anstalten Västervik kunde bara äta flytande föda efter ett tandläkarbesök och Kriminalvården gjorde långt ifrån tillräckligt för att tillmötesgå behoven. Anstalten får nu kritik för att ha agerat ”nonchalant”. Foto: Arkivbild

Antagen fick leva på blåbärssoppa och utgången yoghurt i fyra dagar – JO kritisk

Justitieombudsmannen (JO) mottog i juli förra året en anmälan mot Kriminalvården gällande en intagen. Den intagne i fråga hade varit hos tandläkaren och var i behov av flytande föda, något som Kriminalvården verkar ha haft svårt att erbjuda. 

Annons:

Den intagne bad om specialanpassad mat eftersom han hade svårt att äta samma mat som de andra efter ett tandläkarbesök. Däremot uppstod kommunikationsproblematik mellan personalen och köket.

Det som erbjöds att äta var en liter blåbärssoppa och pulversoppa som var utgången sedan ett år tillbaka. När han bad om något mer fick han yoghurt som börjat svälla i paketet och även den passerat bäst föredatumet. 

JO ställer flera frågor till anstalten om hanteringen runt ärendet:

  • Har anstalten fått någon information om att personen haft behov av att äta flytande föda efter tandläkarbesöket den 7 juli 2021? Om så är fallet hur har anstalten fått del av informationen och hur har den dokumenterats?
  • Finns det någon särskild rutin vad gäller dokumenteringen av intagnas behov av särskild kost efter tandläkarbesök och hur är dessa rutiner i så fall utformade? Hur säkerställer anstalten att intagna i en sådan situation serveras tillräckligt med mat?  

Anstalten förtjänar kritik

Det visar sig att de har fått information kring specialkosten men inte fört in det i den intagnes journal. Köket fick däremot reda på det ändå men lyckades förväxla hans specialkost med en annan intagen som bett om flytande föda. 

Anstalten har en rutin vad gäller dokumentation av specialkost. Den sker mellan personalen och köket via mejl. I mejlen ska det framgå viss information.

I detta fall ligger det på personal och kök att personen i fråga inte fått mat den efterfrågat.

"Han har dessutom serverats gammal mat och det framstår som nonchalant. Anstalten förtjänar kritik. Det är positivt att anstalten har följt upp betydelsen av dokumentation samt att köket har sett över sina rutiner och ökat beredskapen när det gäller flytande föda", skriver JO. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: