Skolmaten har blivit sämre det senaste året, menar personal på Åbyängskolan i Gamleby. Foto. Genrebild / Bildbyrån
För några veckor sedan skrev vår tidning om de ökade livsmedelspriserna och dess påverkan på kommunen. Enligt kommunens kostchef Gina Svensson hade då inga besparingar gjorts inom maten som serveras i skola och äldreomsorg.
Vår tidning blev efter att artikeln publicerats kontakt av Cissi Ekberg som sedan många år arbetar på Åbyängskolan i Gamleby. Hon vittnar om att maten tidigare hållit en hög kvalitet, och både personal och elever har tyckt om maten som serverats. Det senaste året har dock något hänt, och många elever äter sig inte alltid mätta längre, menar Cissi.
”Smaklös och mindre aptitlig”
– Den blev mer och mer lik de här skrämselgrejerna man hör om och ser på nätet ibland från äldreomsorgen. Smaklös och mindre aptitlig mat.
Cissi och flera ur personalen som hon pratat med känner en stor oro över att eleverna inte får i sig tillräckligt med mat för att orka skoldagen. Maten känns ofta smaklös, och många av de tillbehör som har piffat upp maten har försvunnit.
– Jag står upp för många av mina kollegor och vänner på andra skolor när jag vittnar om att det faktiskt är en nedgång. En del vill inte säga något, för de tror att personalen i köket hos dem sparar in på andra portioner och serverar sådant som de egentligen inte får längre.
Två av fyrtiotvå elever mätta
Enligt Cissi, som försöker hålla koll på hur mycket barnen i klassen äter, så säger ungefär hälften av eleverna att de äter sig mätta varje dag.
– Ibland serveras det havreris blandat med ris, och häromdagen när vi fick det var det två av 42 elever som var mätta. Tio sa att de ätit ”lite sådär”, men de hade hunnit ta av det vegetariska innan det tog slut. Glädjen över att gå och äta finns inte längre hos eleverna.
Personalen har tidigare tagit upp frågan, och bland annat skrivit brev till kostenheten, men tycker inte att de fått tillräckliga svar. ”Det står inte på menyn, så då får det inte serveras” är ett svar som har getts.
– Det skulle inte göra något om de berättade och var ärliga om att de fått dra ned. Alla förstår ju att ekonomin måste gå ihop. Men att ljuga och säga att det inte gjorts besparingar är inte okej. Finns det något man kan göra? Vet de som har upphandlat om det här? Har de möjlighet att sticka till lite för att det ska bli godare? Det är inte många som kan äta sig mätta på något man inte tycker är gott.
Kostchef Gina Svensson bemöter kritiken här.