Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

KRÖNIKA: ”Någon eller några hade rejält hål i huvudet”

Publiken sviker Elitserien i speedway i allmänhet och Dackarna i synnerhet . Patryk Dudek toppar VM-serien, men kör stundtals som en nybörjare i dackevästen. Dessutom har Dackarnas lagledning tagit ett känsligt beslut och petat hemmasonen Joel Kling till kvällens derby hemma mot Vetlanda. Det finns en hel del att avhandla i den här krönikan.

Annons:

Få, om ens någon, idrott är så väderberoende som speedway. Det gör livet oerhört svårt för klubbarna. En negativ väderprognos kan göra att i värsta fall flera tusen åskådare stannar hemma istället för att åka till arenan. Inkomstbortfallet blir enormt.

Att maj inte är någon särskilt bra månad för speedway i Sverige är känt sedan tidigare. Publiksiffrorna är ofta klena och det leder i stort sett varje år till snack om publikkris. Nu tror jag dock att många börjar bli oroliga på riktigt. Vi är halvvägs in i juni och bara tre av 26 matcher har setts av över 3 000 åskådare. Ytterligare tre har setts av över 2 500 åskådare. Hälften, 13 (!) av 26 matcher, har haft under 2 000 åskådare. Det är, för att tala klarspråk, bedrövligt och extremt oroväckande.

Ett uselt avtal

Jag har bevakat sporten länge och inser att vädret har en stor påverkan. Med kanonväder samtliga matchdagar hade snittet i Elitserien varit långt över nuvarande snittet på 2 079 åskådare per match. Dackarna från Målilla är en av de stora förlorarna så här långt och där tror jag säkert också att Greg Hancocks och Maciej Janowskis frånvaro har spelat in. Regn och kallt i första hemmamatchen mot Eskilstuna Smederna, stjärnorna borta och förlust var det absolut sämsta som kunde hända.

Men för Elitserien i stort finns det förstås flera anledningar. Till exempel hade någon eller några rejält hål i huvudet när avtalet med SpringMedia skrevs och som gör att samtliga matcher sänds över nätet och där dessutom en mängd lokaltidningar har köpt rättigheter för att sända matcher.

Småpengar i sammanhanget

Jag kan förstå att det vid en första anblick, utan minsta tanke på konsekvenser, var ett lockande avtal att skriva. Frågan är bara om klubbarna någonsin kommer att kunna tjäna några vettiga summor eller om de bara har gett bort sin produkt. Förra året fick klubbarna noll kronor. Enligt uppgift kan ersättningen i år komma att bli 100 000 kronor per klubb. Det är småpengar i sammanhanget och långt ifrån den summa som klubbarna troligen tappar på att publiken är bekväm och stannar hemma i TV-sofforna istället. Att sändningarna ska locka nya åskådare till arenorna med tiden känns inte heller troligt, för vilken människa som inte är intresserad av speedway kommer att investera i ett abonnemang där man kan se just speedway?

Samtidigt finns det säkerligen en hel del andra orsaker till publiktappet. Har speedwayen tappat sin ställning i idrottssverige? Är det för dyrt att gå på matcherna? Jobbar klubbarna tillräckligt seriöst med marknadsföring, sociala medier och så vidare?

Måste få igång Dudek

Dackarnas klubbledning lär hålla tummar, tår och allt som går att hålla för en publiksiffra runt 5 000 åskådare hemma mot Vetlanda i kväll. Det skulle, åtminstone tillfälligt, stoppa snacket om publikkris runt Dackarna.

Kvällens Smålandsderby har alla möjligheter att bli något alldeles extra. Dackarna mönstrar för övrigt VM-ledande Patryk Dudek på en av två så kallade reservplatser. Där kör lagets två snittmässigt sämsta förare. Hur Dudek har kunnat hamna så långt ned i laget är en gåta som jag inte tror att någon kan svara på. Hans framgångar i GP-serien, samtidigt som polacken gått kräftgång i Dackarna, har gjort att en del supportrar har tröttnat. Kritiken mot Dudek har stundtals varit hård. Det är lätt att förstå dem, Patryk Dudek har faktiskt varit bedrövligt dålig i Dackarna den sista tiden. Samtidigt ser jag ingen anledning till att peta honom ur laget i nuläget. Ska Dackarna gå långt i år krävs det att man får igång Dudek och det får man troligen inte genom att placera honom på avbytarbänken.

Kling offras

Till kvällens derby har hemmasonen Joel Kling fått stryka på foten. Dackarna är stenhårt pressat och Kling har inte levererat som förväntat. Jag förstår beslutet fullt ut rent sportsligt, men beklagar det för svensk speedways skull. Här tycker jag dessutom att lagledarduon Peter Karlsson och Johan Karlsson begick ett mycket stort misstag när de lät Joel Kling köra i torsdags i Vetlanda, på en bana som han inte alls gillar. Lagledarduon borde istället ha gett Frederik Jakobsen chansen där och låtit Joel Kling köra i Målilla i kväll, på en bana där han kan leverera och har möjlighet att hitta självförtroendet på nytt.

Med det sagt tror jag att Dackarna har goda chanser att få det att lossna i kväll. En seger är nödvändig och det tror jag också att det blir. Bonuspoängen tror jag däremot följer med Vetlanda hem.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: