Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Nils-Allan springer flera mil i veckan – med inopererad pacemaker:

    Nils-Allan Torstensson är en av traktens största löparprofiler och har sedan hösten 2019 en inopererad pacemaker som gör att han kan fortsätta med löpningen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Nils-Allan springer flera mil i veckan – med inopererad pacemaker:

    Nils-Allan Torstensson är inne på sitt 43:e år med löpning och har under karriären sprungit 53 maratonlopp och två femmilslopp. Här visar han upp medaljer som finns upphängda i gillestugan i bostaden i Frödinge. Foto: Ossian Mathiasson

  • Nils-Allan springer flera mil i veckan – med inopererad pacemaker:

    Bilden på alla medaljer i gillestugan är ett tecken på vad löpningen betyder för Nils-Allan Torstensson. Han har sprungit över 600 tävlingar runt om i Sverige och världen och springer numera fem-sex mil i veckan. Foto: Ossian Mathiasson

Nils-Allan springer flera mil i veckan – med inopererad pacemaker: "Jättetacksam"

Hösten 2019 fick Frödingebon Nils-Allan Torstensson en pacemaker inopererad. Det stoppar inte löparprofilen från att fortsätta göra det han älskar – att springa. Han springer flera mil i veckan och är snart uppe i 13 000 mil.

Annons:

Frödingebon Nils-Allan Torstensson är en av traktens i särklass största löparprofiler. Han har sprungit över 600 tävlingar runt om i Sverige och världen och nått milstolpen för 50 maratonlopp.

Gillestugan i bostaden i Frödinge har under årens lopp fyllts med en stor mängd medaljer, pokaler och plaketter från alla möjliga tävlingar. 

För fyra och ett halvt år sedan förändrades Nils-Allan Torstenssons liv när han svimmade upprepade gång och visade sig vara i akut behov av en pacemaker. Han fick en pacemaker inopererad och den medicinska enheten används för att reglera hjärtats rytm. 

– Jag fick pacemakern inopererad två dagar innan jag skulle ha sprungit mitt tionde Växjö Marathon hösten 2019. Det är klart att det var omvälvande. Jag svimmade fyra gånger hos min sambo två-tre dagar innan loppet och min puls var så låg att hjärtat inte orkade med att pumpa på. Vilopulsen var väldigt låg och jag var konstant rädd för att svimma, säger Nils-Allan Torstensson. 

Fortsätter springa med inopererad pacemaker

Nils-Allan fyller 67 år i år och har fortsatt springa flera mil i veckan med den inopererade pacemakern. 

– Direkt efter operationen var det problematiskt och innan jag fick rätt medicin och kom igång var det tre månader utan träning. Jag har därefter kommit igång, springer fem-sex mil i veckan och åker iväg på tävlingar på sommaren. Jag har väl i regel en vilodag i veckan, annars springer jag dagligen och snittar säkert drygt en mil per gång. Det känns fantastiskt bra och jag är jättetacksam för att jag får möjlighet att hålla på med det jag älskar, säger Nils-Allan Torstensson och fortsätter: 

– Jag har dragit ner och springer numera bara halvmarathon istället för marathon. Det funkar jättebra och jag har även fått pacemakern omställd och omprogrammerad och höjt maxpulsen med experthjälp från Malmö och Lund. Jag är jättetacksam för att det funkar alldeles utmärkt. 

Närmar sig 13 000 mil

Nils-Allan Torstensson känner att han är piggare nu i jämförelse med de sista åren innan han fick pacemakern inopererad. 

– De sista två-tre åren var jättetunga och jag hade extremt lågt puls. Jag hade 30–35 i vilopuls innan jag satte in pacemakern och då hade hjärtat svårt att orka med. Pacemakern gjorde att jag kom igång och hjärtat började slå snabbare. Jag har nu pacemakern inställd på 60 slag i minuten på dagtid och det är nästan den dubbla vilopulsen mot tidigare. Sedan är det så fantastiskt att den är omprogrammerad och går ner till 50 pulsslag mellan klockan 22 och 06 för att spara puls. Det är otroligt vad läkarvetenskapen kan åstadkomma. 

Maxpulsen har även höjts till 170 slag i minuten för att ge honom bättre förutsättningar i samband med löpningen. 

– Jag känner att jag kan springa snabbare nu än i början med pacemakern och jag har fått bra hjälp från experter för att höja maxpulsen till 170 slag i minuten. Jag har mer att ge nu och ligger i mina bästa stunder på fem minuter per kilometer. Det funkar jättebra och jag är otroligt tacksam för all den hjälp jag har fått.

Han håller bra koll på sin löpning och gör noteringar i träningsdagboken. 

– Det är mitt 43:e år med löpning som jag har börjat på här nu. Det blir i snitt 300 mil per år och totalt 12 000–13 000 mil. Det är inte så många personer som har en sån härlig karriär bakom sig och det är jag jättetacksam för. 

"Man skjuter på åldrandet"

Han har under karriären sprungit 53 maratonlopp och två femmilslopp. När Stockholm Marathon arrangerades för 40:e gången 2018 jubilerade löparprofilen i dubbel bemärkelse. Han gjorde sitt 50:e maratonlopp i karriären och 20:e Stockholm Marathon. 

– Nu är jag uppe i 21 Stockholm Marathon-lopp och fem Stockholm Halvmarathon-lopp. Jag kan inte springa lika långt med pacemakern och är så nöjd med halvamara. Det var stort när jag vann min klass (herrar 40) på Stockholm Marathon 2000 och satte svenskt rekord på 50 kilometer (tre timmar och elva minuter) under samma period. Jag var i riktigt bra form vid sekelskiftet. 

Löpningen – vad ger den dig?

– Det ger en bra känsla och man mår väldigt, väldigt bra med tanke på endorfinkicken och adrenalinpåslaget som man får av att vara ute och röra på sig. Det är livskvalité och det känns som att man skjuter på åldrandet. Jag fyller 67 år i år och jag känner att jag inte åldras på samma sätt. 

Hur länge tror du att du kommer hålla på med löpningen?

– Det hänger helt och hållet på om man får vara hel och frisk och undvika skador, men förhoppningen är att det blir livet ut. Jag mår bra av att komma ut och springa och det spelar ingen roll att det går långsammare och blir kortare sträckor.

På lördag arrangeras Backyard Ultra-loppet i Hultsfred och Nils-Allan Torstensson är en av de anmälda löparna.

– Jag har varit med varje gång sedan starten hösten 2021. Det verkar som att det kommer bli ganska varmt och vi får se hur många varv det blir. I bästa fall blir det sju varv och då blir det som ett maraton, vilket är den optimala målsättningen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: