Malin Sjölander (M) vill se större krafttag mot mäns våld mot kvinnor.
Kommun- och regionpolitikern Malin Sjölander är en av Moderaternas mest profilerade politiker i Kalmar län. Västervikspolitikern är ordförande för Moderaterna i länet samt vice ordförande i regionstyrelsen.
På Facebook reagerar hon starkt efter domen i det uppmärksammade fallet i Västervik, där en 23-årig man sköt ihjäl sin före detta flickvän i en bostad. Mannen sköt henne i huvudet, men döms inte för mord.
"En man hotar en kvinna till livet och misshandlar henne så att hon måste begära skyddat boende. Han köper en pistol och förvarar den hemma. Sen ”råkar” han skjuta henne i huvudet och slipper straff för mord. Ridå för svenska rättssystemet! En sorglig dag för alla misshandlade kvinnor, skamligt för att uttrycka mig milt", skrev hon på Facebook.
När vi ber henne utveckla kritiken vill hon prata mer generellt.
– Egentligen är det helhetsbilden. Det är svårt att uttala sig fördjupat om en enskild dom, om man inte suttit med på hela rättegången. Men jag har alltid vurmat för den här frågan just med våld i nära relation, hedersvåld och hela den problematiken. Jag kan inte uttala mig om den enskilda domen, men jag blir så ledsen när man lägger sig i låga delar av straffskalan. Det finns ett brott som heter grov kvinnofridskränkning och där är straffskalan upp till sex år och det är ganska ovanligt att någon döms till det. Det som gör mig förbaskad över huvud taget är att kvinnor dör. Oftast finns signalerna ganska tidigt i samhället, om en kvinna blivit utsatt för brott. Samhället skyddar de här kvinnorna för dåligt.
Avancerade program för männen
Malin Sjölander säger att man måste ha en förståelse för att någon som utsatts för psykisk och fysisk misshandel under lång tid är väldigt traumatiserad.
– Då har man ett psyke som en person som varit med i en allvarlig krigssituation. Den egna viljan är kraftigt nedsatt och självkänslan är nedtryckt. Då blir man väldigt lättpåverkad och kan dras in i en relation igen. Ofta ser mannen till att skapa en trygg situation förutom våldet. När det finns barn inblandat blir det ännu mer tragiskt. Jag tycker inte att vi som samhälle, som ska skydda dem, tar det i beaktande fullt ut. Oftast får man vård för skadorna, men sedan är det en jättelång vårdprocess för att byggas upp igen och orka stå emot nästa gång. Så jag menar att det här aldrig skulle ha behövt hända.
Hur tycker du att lagen ska förändras?
– För det första ska vi ha en lagstiftning där alla som utsätts för våld i nära relation ska få vård. Det ska finnas ett skyddsnät både på kommunal och regional nivå. Man ska direkt få samtalsterapi, så att man får hjälp efter ofta väldigt långa perioder av terror. Den resursen finns inte i dag. Men vi måste ta hand om alla kvinnor så de får chansen att starta om igen, säger Malin Sjölander och fortsätter:
– Vi måste också ha avancerade vårdprogram för männen som slår. Det hamnar ofta långt ned på kommunernas priolista. Vi ska också komma ihåg att en stor del av dessa män är psykopater, vilket gör dem svåra att vårda. Som regel måste man också ha att det inte är den som blir slagen som ska flytta på sig. Att lämna för ett skyddat boende är ett stort steg samtidigt som männen kan vara kvar, gå till sitt jobb, behålla huset och sina vänner. Det steget, att kvinnor flyttar till ett skyddat boende, är alldeles för stort för somliga. Den ekonomiska tryggheten försvinner. Har man slagit sin fru, så ska mannen till ett skyddat boende tills kvinnan har en trygg situation. Det regelverket måste ses över.
Vill se skärpta straff
Hon vill också se skärpta straffsatser för kvinnofridsbrott.
– Slår man ihjäl sin fru måste det vara extra allvarligt. Vi har sett under coronatider, när det gäller lagstiftningen och handlar om många människoliv, att det går ganska lätt att ändra lagstiftningen. De senaste åren är det 300 kvinnor som dött så här. Det är hela familjer som slås i spillror. Vi måste skärpa lagarna så att det blir hårda straff. Att inte vara trygg i sitt eget hem är det värsta man kan hamna i. Det är som att leva i en krigszon. Vi måste sätta oss in i situationen och förstå hur allvarlig skändningen är när man inte låter sin partner vara trygga.
För tiotalet år sedan fanns något som hette Spirea i norra Kalmar län, där våldsutsatta kvinnor fick hjälp.
– Dels för att samla kompetensen och jobba som behandlare i olika kommuner. Det kom också till för att stötta varandra, men det här försvann sedan. Jag tycker att vi ska ha nolltolerans mot sådant här och då måste både kommunerna och regionen ta mycket större ansvar. I dag kan det hänga på vilken kommun man bor i för vilken hjälp man får. Vi behöver ha ett mer sammanhållande nätverk i länet, så vi vet att alla kvinnor får precis den vård de behöver och ska ha.
"Kunde ha räddat hennes liv"
Hon kommer fortsätta lyfta frågan i regionen, säger hon.
– Jag har haft den på lut i flera år. Nu har det varit mycket prat om hedersvåld, men nu får kvinnojourerna extra pengar och det har aldrig hänt tidigare. Från moderat håll har vi drivit igenom ett tillskott i år. Men vi behöver se över det här, hur vi säkrar upp omhändertagandet i länet och samarbetar kring kompetenser. Mannen måste också behandlas. Får inte mannen behandling, så kommer han att slå nästa kvinna. Det har vi sett flera exempel på nationellt.
Många har reagerat på just den här domen. Hur reagerade du när han inte dömdes för mord?
– Spontant reagerar man med förfäran. Jag har inte suttit med på rättegången. Han döms för grovt vapenbrott också, då har han bestämt sig för att skaffa det vapnet. Att ha ett olagligt vapen hemma är aldrig en olyckshändelse. Att det här händer över huvud taget är det jag tycker är ledsamt. Vi kunde ha räddat hennes liv, om vi hade byggt upp lagstiftningen och samhället bättre. Ingen skugga ska falla på någon enskild tjänstemän, alla sliter väldigt hårt. Men vi måste lägga mer resurser på det här. Kvinnor ska inte bli ihjälslagna i sitt hem 2020, så är det.