Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Politikern avbryter läraren: ”Lämpar det sig verkligen?”

Läraren William Malmsten höll ett inledande tal om den demokratiska processen. Foto: Tess Hartikka

Politikern avbryter läraren: ”Lämpar det sig verkligen?”

Under måndagens ungdomsfullmäktige inledde ämnesläraren William Malmsten med ett tal till eleverna och åhörarna om demokrati och varför det är viktigt att gå igenom den demokratiska processen. Mitt i talet blev han avbruten av Bo Karlsson (SD).

Annons:

Den 12 maj var det dags för ungdomsfullmäktige på Västerviks gymnasium. I aulan samlades politikerna från kommunfullmäktige för att debattera och besvara några av ungdomarnas motioner. Detta är en del av det demokratiarbete som eleverna jobbar med på skolan.

William Malmsten som är ämneslärare på skolan höll ett inledande tal om den demokratiska processen.

– Här har ni (elever) haft möjlighet att följa en demokratisk process hela vägen från förslag till beslut. Det är så viktigt och häftigt, inte minst i den tid vi lever i nu. Utifrån kan den demokratiska processen framstå som trög och svår att greppa, att den är formell och lite långsam. Det gör också tyvärr att den är ganska sårbar, den är ganska ifrågasatt just nu av flera av europeiska demokratier och framför allt på andra sidan av atlanten. Samtidigt är processen kanske demokratins största styrka enligt mig, och den är något att värna om, säger William Malmsten.

"Ska vi köra politisk debatt nu eller?"

Han pratar även om att kvaliteten och rättssäkerheten bör gå före att det ska gå snabbt, och att demokratin annars riskerar att rasa samman.

– Det är då en enskild person kan fatta beslut som gör att hela världsekonomin gungar och aktiemarknaden rasar. För att man vill införa dåligt utredda tullar över en natt…

Här blir han avbruten av Bo Karlsson (SD) som är en av kommunstyrelsens ledamöter.  

– Ordningsfråga! Ska vi köra politisk debatt nu före eller? Man kan ha vilken åsikt man vill om detta, men lämpar det sig verkligen i ett sammanhang… säger Bo Karlsson.

– Lägg av, säger flera andra politiker till Bo Karlsson, som för att markera att William Malmsten ska få prata vidare.

– Jag pratar alltså om själva demokratiprocessen, inte om tullarna i sig. Tack, säger William Malmsten och fortsätter med sitt tal, där han bland annat pratar om att  även de motioner som avslås är viktiga, och att till exempel den kvinnliga rösträtten hade sin första motion 1884 och lades fram flera gånger innan det till slut gick igenom.

"Det ska politiken skita i"

Att Bo Karlsson valde att avbryta talet var något som togs upp även senare, av Marcus Fridlund (S). Då skulle det egentligen handla om en av motionerna som eleverna skrivit, men diskussionen bytte riktning. 

– Politiken ska inte vara inne och peta och peka på rektorernas och lärarnas arbetssätt. Oavsett om det är i klassrummet eller här i talarstolen inför er elever, där man pratar om demokrati, det ska politiken skita i, säger Marcus Fridlund.

­­– Att politiker ska skita i vad lärare säger om demokrati, det ska vi komma ihåg att han säger, tack, kontrar Bo Karlsson.

– Politiken har inget inne i klassrummen att göra, lika lite som Bo Karlsson ska sitta här och säga vad lärare ska säga till sina elever om demokratin och inte. Det är jättetydligt i läroplanerna om vad demokrati innebär och vad lärarnas och rektorernas ansvar är. Om Sverigedemokraterna har problem med det i Västervik, det får stå för dem. Då pratar vi just om inskränkning på demokrati på riktigt, säger Marcus Fridlund

– Vi anser oss som folkvalda ha full rätt och skyldighet att hålla ett öga på att inte lärare talar om personliga åsikter om vad de anser är demokrati och inte, i demokratiska länder, säger Bo Karlsson

"Olämpligt"

I pausen frågar vår tidning Bo Karlsson om varför han valde att avbryta talet. Då svarar han så här:

– Man kan ha alla möjliga åsikter om politiska skeenden i olika länder. I det här fallet syftade han på USA. Då tycker jag det är en åsiktsfråga, och jag tycker inte han ska lägga in sina egna. Alla länder i EU är demokratiska och USA är ett demokratiskt land. Han antydde nästan något annat där. Jag tycker det är olämpligt att lärare använder sin lärarauktoritet i såna sammanhang. Jag har inga särskilda åsikter om det han sa, utan det var alltså sättet han sa det på som jag reagerade på.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: