Gudrun Brunegård och Anders Andersson är mycket nöjda över partiets valresultat. Foto: Ossian Mathiasson
I landstingsvalet fick de fyra allianspartierna 1 106 fler röster än det röda vänsterblocket. Likväl är det S och V som får ett mandat mer.
– Sossarna har motsatt sig att ändra valkretsarna ända sedan 2005 och vårt system gynnar de största partierna, dundrar Anders Andersson (KD).
Det tycks bli ett mycket besvärligt parlamentariskt läge i landstinget. Vänstersidan får 29 av de 67 mandaten och allianspartierna 28. Sverigedemokraterna blir en tydlig vågmästare med tio mandat.
Vänstersidan blir alltså största block trots att allianspartierna fick 1 106 fler röster enligt den preliminära rösträkningen.
– Vi har fler röster än de röda, men valkretsinledningen i länet som är unik i Sverige gör det att de fasta mandaten hos S faller ut så att de får fler mandat. Utjämningsmandaten räcker inte till för att jämna ut övervikten i antalet röster. Det omvända hände 2002, men 2006 svängde det över till de rödgrönas favör, säger Brunegård som vill minska antalet valkretsar:
– Det är unikt att ha sex mandat sett till den befolkning vi har. Jönköping har tre och en mycket större befolkning. Vi vill ha färre antal valkretsar för att det ska bli mer rättvisande. Annars är det en uppenbar risk för att fel block kommer att styra sett till hur väljarna röstar.
Anders Andersson:
– Sossarna har motsatt sig att ändra valkretsarna ända sedan 2005. Det gynnar de största partierna och vi kan inte ändra på det nu.
"Vill ha ett alliansstyre"
I dag inleds diskussioner om hur landstinget ska styras.
– Jag kan inte säga något om vår inriktning i det här skedet. Vi vill ha ett alliansstyre och det vill invånarna ha också, säger Brunegård som öppnar för breda överenskommelser:
– Varken S och V eller Alliansen kommer ha en egen majoritet och kommer vara beroende av att få ett indirekt stöd. Vi kommer försöka hitta lösningar som så många som möjligt kan ställa sig bakom. 95 procent av alla beslut är vi överens om så jag tror inte att det kommer vara svårt att styra landstinget, men spetsiga frågor och budgeten kommer vara avgörande. I Kronoberg har en minoritet styrt vidare med majoritetens budget, allt är möjligt i denna värld. Vi böjer oss för det resultat som finns.
Är det aktuellt för er att söka stöd hos SD?
– Vi kommer lägga fram alliansförslag och sedan får SD visa var de står. Vill de fälla det och ha en sossebudget får de göra det. De fyra allianspartierna är överens och har vi möjlighet vill vi försöka ta över ledningen och sedan får det prövas.
Är det aktuellt för er att ha ett organiserat samarbete med SD?
– Inte som jag ser det.
Hur ser du på valresultatet i allmänhet?
– Socialdemokraternas tapp följer en rikstrend. De har varit oerhört starka i länet, men jag tror att väljarna sett igenom att man hela tiden lyft fram de goda resultaten som personalens fantastiska arbete skapat. Sprickorna i fasasden har börjat visa sig och då förlorar man i förtroende.
"Helt förstummad"
KD ökar med 2,6 procentenheter och får 10,4 procent. Det ger sju mandat, två fler än vad man har nu. I valkretsen Vimmerby/Hultsfred fick KD hela 20,6 procent.
– Jag är helt förstummad och det är fantastiskt. Vi låg på de här nivåerna i början av 2000-talet och det är ett fantastiskt resultat. Jag är stolt och glad.
Anders Andersson:
– Gudrun har gjort ett succéval. I vår valkrets får vi över 20 procent. Det får inget alliansparti i någon valkrets i länet. Det är ett oerhört erkännande och visar att vi är sjukvårdspartiet nummer ett. Var femte Vimmerbybo har röstat på KD, det är respekt.