Bilden är en genrebild.
Foto: Pixabay
Tillsammans med Sverigedemokraterna och Centerpartiet röstade regeringen i dag igenom ett godkännande av småskalig gårdsförsäljning av alkohol. Röstsiffrorna i riksdagen blev 154 ja och 129 nej till att tillåta försäljning av öl, vin eller sprit i samband med besök på mikrobryggerier, destillerier eller vingårdar. Detta gäller från och med 1 juni i år.
Tidöpartiernas förslag sågas dock av en splittrad opposition – från två olika håll. S, V och MP menar att Systembolagets monopol riskerar att urholkas, medan Centerpartiet menar att förslaget är allt för tryggt och i stället ville gå längre än regeringen.
Hårda krav från myndigheten
För så enkelt som att det från och med i sommar bara är att åka till en vingård och bunkra vin, är det absolut inte. Dagens beslut följs av ett digert regelverk. Bland annat ställer Folkhälsomyndigheten hårda krav på producenterna. För att få handla av en producent krävs bland annat ett betalt besöksarrangemang på minst 45 minuter. 30 av dessa minuter ska vara kunskapshöjande, till exempel genom en föreläsning eller provning, och ska ledas av en fysisk person.
Vid ett och samma tillfälle får varje konsument köpa 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker
Kommuner kan begränsa försäljningstider
Flera producenter menar att det föreslagna regelverket och de krav som nu ställs drar ett löjes skimmer över hela gårdsförsäljningen. Även inom Tidöpartierna kritiseras tolkningen av lagstiftningen och de lagda förslagen.
– Jag hoppas Folkhälsomyndigheten tar till sig av den massiva kritiken och tar fram ett mer rimligt förslag, sa Johan Hultberg (M), som under riksdagsdebatten beskrev Folkhälsomyndighetens förslag som både ”tokigt” och ”absurt”.
De föreslagna reglerna säger vidare att dryckerna får säljas på plats till besökare alla dagar mellan klockan 10 och 20, men kommuner kan besluta om mer begränsade tider. Bland annat har S-, V- och MP-styrda Stockholms stad redan flaggat för att man kommer anpassa gårdsförsäljningen till Systembolagets öppettider, vilket även det har kritiserats av många producenter som menar att deras verksamheter då bakbinds.
Lagen införs tillfälligt under sex års tid och ska därefter utvärderas innan den införs permanent.