Här, mellan Fårhult och Verkebäck, är ett av områdena som Crustal AB vill undersöka. Foto: Crustal/Skärmdump
Crustal AB har ansökt om tillstånd från Bergsstaten att göra undersökningar på sex platser i Västerviks kommun. På samtliga sex platser vill de söka efter koppar, guld, silver, vismut, kobolt och järn som förekommer i berggrunden. Totalt är dessa områden på närmare 2000 hektar.
Ett annat bolag, Kodiak Minerals AB, har också ansökt om undersökningstillstånd i kommunen. Området de ansöker inom är beläget i norra kommundelen väster om Överum, från Ämtöholm i söder till sjön Antvarden i norr. Området är drygt 2200 hektar och där vill de söka efter bly, guld, kobolt, koppar, silver och zink.
Ja från kommunpolitikerna
Nu har miljö- och byggnadsnämnden i kommunen fått möjlighet att yttra sig om utredningstillstånden, innan Bergstaten tar sina beslut.
Nämnden menar att det inte finns hinder för ett undersökningstillstånd på någon av dessa sju platser, så länge man tar hänsyn till särskilda tillstånd enligt kulturmiljölagen.
”Däremot kommer man vid en framtida prövning av bearbetningskoncession att behöva ta hänsyn till riksintressen och vid miljöprövningen till miljökvalitetsnormerna för vatten”, går att läsa i handlingarna.
De vill också bland annat uppmärksamma att det finns ett antal fornlämningar i områdena, att att man tar hänsyn till att Lebo vindkraftspark delvis ligger inom två av områdena.
Säkerställa seriösa aktörer
Miljö och byggnadsnämnden valde också att lägga till ett yttrande, som handlar om vikten av bakgrundskontroll på aktörer som "går in i för nationen samhällsviktiga och prioriterade områden.”
– Vi vill att man undersöker mer vilka som gör såna här undersökningar i framtiden, att man säkerställer att det är seriösa exploatörer. Det känns viktigt utifrån det säkerhetsläge vi har idag, säger Ulf Jonsson (S) som är andra vice ordförande i nämnden.
I yrkandet står det också så här:
"Då brytvärda mineral är en på EU och Nationell nivå, av särskilt intresse prioriterad resurs för vår egenförsörjning, anser vi att Bergsstaten måste beakta eventuella intressekonflikter och försök från antagonistiska personer/stater att lägga an på (äga) dessa viktiga resurser. Så vi pekar därför på vikten av att ha rutin på bakgrundskontroll, av företagen, dess personer och finansiärer från Bergsstatens sida i sin ärendehantering."