Jacob Hoffsten, till vänster, förklarar varför Socialisterna-Välfärdspartiet inte ställer upp i valet 2026.
Foto: Arkivbild
Socialisterna-Välfärdspartiet plockade ett mandat i valen 2006 och 2010. I valet 2014 plockade man hela tre mandat och det tog man även 2018.
Vid valet 2022 backade man och fick nöja sig med två mandat. Några fler mandat kommer det inte blir. Det står nu klart att partiet inte tänker ställa upp i kommunvalet 2026.
– Det här har vuxit fram under lång tid kan man säga. Vid förra valet som vi ställde upp i hade vi chansen att sprida organisationen och det fanns intresse på andra orter. Det var kanske sista rycket att testa och sprida konceptet, men det föll inte ut som väntat. Vi känner oss färdiga med projektet i sin nuvarande form vad gäller lokalval. Vi har hela tiden haft en tanke med vårt kandiderande och det har inte bara varit för sakens skull. Det har varit tänkt att stimulera till ökad folkrörelse och vi har försökt ta fram en arbetsmetod för det vi har velat sprida helt enkelt, säger Jacob Hoffsten, som är ordförande för Socialisterna-Välfärdspartiet.
Partiets företrädare har alltid sett sig inspirerade av den tidiga arbetarrörelsen och har aldrig velat kalla sig för ett parti.
– Vi har aldrig tänkt lokalparlamentet som det enda benet att stå på. Vi har alltid tänkt bredare än så. Då behöver också människor engagera och organisera sig för att utmana det status quo som råder i samhället. Vi har aldrig trott att det räcker att gå till vallokalen vart fjärde år och att politikerna ska styra upp samhällsutvecklingen. Vi har kvittot på hur den strategin har fallit ut och folkrörelsen avtar i samhället. Det har blivit den samhällsutveckling vi har i dag och det är vi inte nöjda med.
MELLANRUBBIS
Socialisterna, som alltså formellt sett inte ser sig som ett politiskt parti, har inte nått dit man har velat.
– Tyvärr har vi inte sett några resultat av vår idé att använda kommunfullmäktige som ett redskap för att stimulera till ökad folkrörelse. Vi har inte uppnått varaktiga resultat.
Utöver Västervik har SVP även varit representerat i Kinda kommun.
– Vi har haft lokalavdelningar på olika ställen, men det har inte levt vidare. I Vimmerby hade vi en gemensam lista med Vänsterpartiet på 00-talet också.
2022 kandiderade partiet till riksdagen och fick 892 röster.
– Jag vill vara tydlig med att organisationen lever vidare och vi kommer jobba vidare på andra sätt. Det varierar lite från person till person inom organisation.
Organisationen har krympt
Lokalt i Västervik har man en handfull aktiva. Det går att påverka politiskt för dessa även utanför kommunfullmäktige, menar Jacob Hoffsten.
– Det finns många sätt att arbeta på förutom val. Ett direkt och viktigt sätt för att påverka samhället i sin närhet är att engagera sig i fackföreningen på arbetsplatsen. Personligen kommer jag, och flera med mig, att delta i arbetet med att sprida de socialistiska idéerna på andra vis. Hur kan jag inte utveckla nu, för det ligger i sin linda.
Har ni fått svårare att locka folk?
– Jag ska inte sticka under stol med att organisationen har krympt, men det är inte huvudskälet. Vi har utvärderat strategin och ser inte att det har gett vad vi hoppas eller hoppats på.
Behoven av Socialisternas tankegods bedömer Hoffsten vara lika stort som när man startade.
– Vi är missnöjda med samhällsutvecklingen och nedskärningarna som vi visat ett grundmurat motstånd i alla år. Försämringen av välfärden fortgår och det krävs ett folkligt engagemang. Det behöver inte nödvändigtvis ske i skepnad av Socialisterna-Välfärdspartiet som ett lokalpolitiskt parti.
Kan ni dyka upp i valet i någon annan skepnad?
– Det tror jag inte. Vi startar ingen ny organisation, den organisation vi har kommer kvarstå, men var och en får välja hur man för vårt engagemang vidare.
Finns det något som kan få er att ändra er till nästa höst?
– Jag utesluter ingenting. Det är en fråga för organisationen som helhet. Personligen är jag färdig, men andra medlemmar kan ha andra tankar.
Men ni var överens om det här beslutet?
– Ingen opponerade sig mot det här, så det togs i konsensus.
Kan ni komma tillbaka i valet 2030?
– Det är väl ett ämne för diskussion, men jag tror inte det i dagsläget.
"Upp till var och en"
I det senaste valet fick Socialisterna-Välfärdspartiet 859 röster.
Vilka tycker du att dessa personer ska rösta på nu?
– Det vill jag inte säga nu, det är upp till var och en. Om jag ska säga något om det så är det väl att man inte ska nöja sig med att rösta. Det finns andra sätt att påverka samhällsutvecklingen. Vi är stolta över vårt arbete och är inte bittra eller besvikna. Det är bara att vår idé inte funkat. Vi har uppnått annat och det finns en moralisk vinst med att vi har varit en kritisk röst i fullmäktige. Vi har varit någon som sagt till och någon som gått på tvärs. I vissa fall tror jag att vi lyckats bromsa takten i nedskärningspolitiken.
Vad tror du att era väljare tänker?
– Det får man fråga dem om. Vi kommer hedra mandatet vi har fått och kämpa på under mandatperioden. Vi kommer köra ända in i kaklet och fortsätta stå för den politik vi har lovat på samma sätt som tidigare i kommunfullmäktige och barn- och utbildningsnämnden.