Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) säger att kommunen inte kan rädda VIK ekonomiskt. Bilden är ett montage. Foto: Bildbyrån/Arkiv
Under måndagen höll Västerviks IK ett extrainkallat medlemsmöte med tanke på det svåra ekonomiska läget. Den siste februari var bolaget och föreningens underskott 6,6 miljoner kronor.
Av dessa står leverantörsskulder och lån för omkring fem av miljoner. Mest akut är den skatteskuld på 1,2 miljoner kronor som VIK släpar efter med sedan tidigare. Den ska börja avbetalas under onsdagen – men det fattas pengar till detta.
Mer om klubbens akuta läge kan du läsa HÄR. Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) beklagar den uppkomna situationen.
– Oavsett vilket ledarskap det har varit, så har det funnits en kontinuitet i dialogen. Vi har inte alltid kunnat gå dem till mötes, men det har funnits en ömsesidighet i dialogen och jag vet att sport och idrott är viktigt för sammanhållningen i en stad och en kommun. Jag upplever att det finns en hockeykultur i Västervik och det tror jag har ett värde. Det bidrar till stolthet, utvecklar staden och skapar marknadsföring. Hur många åker inte till Karlstad eller Gävle på grund av hockey? Med det sagt har vi intensifierat kontakten de senaste veckorna, säger han.
Upplevelsen från hans sida är att ledningen i VIK är väldigt transparenta med den situation man befinner sig i.
– Det tycker jag är bra och man har fokus framåt. Jag upplever att man knyter näven i fickan och diskuterar inte bakåt. Det går alltid att vara efterklok, men man försöker titta framåt och gör det med olika perspektiv, både på kort och lång sikt. Vi har fått informationen, jag har inget exakt belopp, men det är i storleksordningen fem miljoner kronor. Kortsiktigt är man tvungen att försöka beta av det här. I morgon är ett kritiskt datum och det har väl med licenser och annat att göra.
Vad kan ni göra från kommunens sida?
– Vi har sagt att vi gärna är med som en partner. Vi är gärna med och diskuterar, men vi har ett speciellt ansvar eftersom vi hanterar skattemedel, så det ska ske på ett bra sätt. Finns det en plan och ett antal aktörer är beredda att kliva in, så kommer vi vara med och diskutera vad vi kan bidra med.
"Kan inte göra det"
De senaste siffrorna, som alltjämt ska vara aktuella, gör gällande att Västerviks IK:s bolag har en skuld till kommunen på knappt 167 000 kronor. Samtidigt har VIK en skuld på drygt 93 000 kronor. Det rör sig alltså om närmare 260 000 kronor.
– Vi kan diskutera hur vi ska hantera upparbetade skulder, om det går att skriva av dem eller om vi kan vara delaktiga med kunskap. Vi hyr ut en ishall och det finns många delar i det här. Frågan har ställts om kommunen akut kan bidra med pengar för likviditeten, men det kan vi inte göra. Möjligtvis tillsammans med alla andra kan vi vara beredda att skriva av på skulderna.
Kan ni tänka er att skriva av en kvarts miljon?
– Inte bara rakt av, men finns det en plan där övriga kliver in och bidrar, så kan det ske någon form av avskrivning. Jag tror inte det är till oss man har störst skulder, men finns det en plan på bordet och en diskussion, så kan vi vara med där. Vad vi än gör kräver det politiska beslut och då inte minst i kommunstyrelsen.
Kommunen har även fått frågan om man kan förskottsbetala kommande bidrag.
– Vi kan inte göra det. Risken finns att vi betalar ut ett bidrag som sedan i värsta fall inte gör någon nytta och blir en del i en konkurs. Kommunen är inte rätt instans för likvida medel. Jag vill vara tydlig, så det inte blir några missförstånd, med att vi inte har möjlighet att gå in och rädda klubben med ett stort ekonomiskt belopp. Den möjligheten har vi inte.
Kan det bli ett extrainsatt sammanträde med kommunstyrelsen i närtid?
– Vi kan säkert hitta mötestillfällen, men vi har inte sett någon plan och finns den är den mindre än ett dygn gammal.
"Naturligtvis olyckligt"
VIK:s styrelse jobbar nu med tre möjliga framtida spår. Det ena är konkurs, det andra är degradering och det tredje är kapitaltillskott.
– Jag har inte tillräcklig insyn för att uttala mig om risken för konkurs, men givetvis hoppas jag inte på det. Rekonstruktion är inte en önskvärd väg framåt har jag förstått och därför har man tre olika alternativ. Nu jobbar man på att få in de här pengarna i ett snabbt förlopp.
De här ekonomiska problemen är inte direkt nya. Vad tänker du om att det varit så här för Västerviks IK ett antal år?
– Det är naturligtvis olyckligt, men det absolut viktigaste för kommunen är att man har en ungdomsverksamhet. Sedan förstår jag att det finns ett samband mellan ungdom och a-lag. Jag förstår också att det finns en förening och ett bolag, men det absolut viktigaste för kommunen är föreningsverksamheten och där finns ungdomsverksamheten. Det vore fruktansvärt tråkigt med konkursalternativet. Jag vill ge en stor eloge till alla som jobbar dygnet runt med att få in de miljoner som saknas och som ser framåt och inte tittar bakåt.
Vad händer med Team 1217-projektet?
– Det är ingen tvekan att ungdomsverksamheten kommer påverkas om a-lag och bolaget går i konkurs. För oss är föreningsverksamheten det viktigaste och jag hoppas att den verksamheten, men kanske inte i den organisationen, kan leva vidare på ett annat sätt. Nu jobbar man på en lösning och man har inte slängt in handduken. Ett annat exempel är hockeygymnasiet. Har man inget representationslag påverkar det juniorverksamheten och det blir säkert en dominoeffekt i det här i sådana fall.