Harald Hjalmarsson (M) har varit politiker på heltid i över 20 års tid och har både suttit i majoritet och i opposition i Västervik. Den här mandatperioden är han kommunstyrelsens ordförande. När Harald Hjalmarsson får frågan om att summera 2024 är det tre områden han väljer att lyfta fram som extra positiva: näringslivet, trygghetsarbetet och kulturområdet.
– I vår kommun är det väldigt många företag som går kanonbra. Man investerar, har lönsamhet och söker nya medarbetare. Så ser det absolut inte ut i hela landet. Jag tror och hoppas att vi har kunnat bidra till att det går så bra här, säger Harald Hjalmarsson.
Han menar att satsningen på näringslivet i Västervik syns i senaste näringslivsrankingen från Svenskt Näringsliv där kommunen klättrade 28 placeringar. Årets trygghetsundersökning nämner han när han vill visa på att arbetet med trygghet i kommunen har gett effekt.
– Vi börjar se resultatet av ett holistiskt trygghetsarbete, där vi jobbar med andra myndigheter och organisationer, civilsamhället, kommunen och kommunens olika delar. Det kan såklart ändras snabbt. Men än så länge ser det ut som att det här ihärdiga arbetet ger resultat.
Trots ekonomiska begränsningar tycker Hjalmarsson att det också fungerar väl inom kulturområdet, där Västervik blev nominerad som Sveriges bästa kulturkommun.
– Vi ser att man tycker att det är intressant vad som sker i Västervik, och att det attraherar andra. Nu har vi fått intressenter kring det här med musikmuseet, för första gången spelar man in en stor produktion i Västervik, vilket oftast brukar vara där man har stora filmfonder.
LÄS MER: Nästa års julkalender spelas in i Västervik
LÄS MER: Ett steg närmare nationellt musikmuseum – Björn Ulvaeus bidrar
”Jag är både besviken och irriterad”
Det finns också områden där Hjalmarsson önskar att kommunens arbete hade kommit längre. Framför allt handlar det om tågtrafiken.
– Det som oroar mig mycket och som vi jobbar mycket med är Tjust- och Stångådalsbanan. Där måste jag erkänna att jag för första gången är lite pessimistisk. Jag tror ändå att det fortfarande kan hända saker, men från Östergötlands håll tycker man att inte att våra länsbanor behöver angöra den nya centralstationen.
Innan jul hade kommunen kontakt om detta på nationell nivå, och vill få till ett nytt möte med infrastrukturministern.
– Vi är inte överens med Östergötland. Vi har lagt så enormt mycket arbete på den frågan, vi har till och med fått till så att det i den nuvarande nationella planen finns jättestora belopp för ett nytt signalsystem. Regionen har också beställt nya tågfordon. Diskussionen som är nu handlar om hur vi angör stambanan. Det här är ett stort system, sitter det inte ihop så funkar det inte. Jag hoppas att sista ordet inte är sagt, men jag måste säga att jag är både besviken och irriterad över hur man resonerar i Linköping kring den frågan.
Så är läget för kommunens budget
I årsintervjun med oppositionsrådet Marcus Fridlund (S) säger han att det han är mest kritisk till i majoritetens politiska arbete är budgetarbetet och att ”kommunens ekonomi har körts i botten de här två senaste åren”. Han har svårt att se hur budgeten ska komma i balans, men Harald Hjalmarsson säger att ekonomin i kommunen är god.
– Vi får ha lite tålamod innan vi summerar året, det kommer ta till slutet av januari, men jag skulle säga att vi ligger nära i budget. Det betyder dock inte att det har varit enkelt. Nu måste vi fortsätta det här förändringsarbetet. Jag ser inte på det sättet att det varit obalans, säger han.
Hjalmarsson menar att de stora slagen för Västerviks kommun inte har varit den interna budgeten, utan att det framför allt har handlat om omvärldsfaktorer och skatteintäkter som gjort att man haft mindre pengar att röra sig med.
– Vi fick ärva en hög inflation, vilket leder till ökade kostnader och mindre skatteintäkter, och det har även varit ökade pensionskostader. Så vi förlorade totalt 100 miljoner på detta. Så var det för hela Sverige, det var inget vi kunde göra något åt. Det var en rejäl utmaning, men jag tycker vi ändå kunde få till en budget.
Men det har varit underskott i flera av nämnderna?
– Det har varit underskott i Barn och utbildningsnämnden på 5 miljoner och i socialnämnden låg det på 9 miljoner ett tag, men det verkar som man kommer kunna jobba ifatt det och socialnämnden kanske till och med landar lite på plus. Vi får se var det landar, men vi har en god ordning på ekonomin och jag tror det blir väldigt nära budget.
SD blir oppositionsparti
Några dagar innan jul gav Sverigedemokraterna besked om att de ville lämna samverkan med Westerviksalliansen (M, KD, L, WP), och ser sig nu som ett oppositionsparti. SD menar att varje beslut varit beroende av dem, men att Westerviksalliansen inte velat kännas vid detta.
– Till att börja med kanske man ska konstatera att vi är mitt i mandatperioden. Om två år är det den nya. Jag tror nästan alla partier har analyserat och summerat de senaste valen i kommun, riksdag, region och EU. Man är uppe för fullt i det där i det interna partiarbetet, redan har ju partierna börjat nominera inför nästa mandatperiod. Det gäller att man kan hålla isär det där. Med all respekt för det arbetet som ska ske vad gäller val – om man är förtreoendevald så ska man också våga ta ansvar och ta beslut. Jag ser att det är många partier nu som börjar fundera på vilka frågor som ska drivas.
Vad får deras besked för konsekvenser?
– Jag tror att det är för tidigt att säga vad som blir konsekvenserna av SD:s besked. Jag kan bara konstatera att det inte har varit hur lätt som helst, det har varit mycket diskussioner. Men så är det även om man bara är ett parti, och det är det fina med demokrati och politik. Om man är i styrande ställning då gäller det att få till en majoritet och diskutera och min utgångspunkt är att så många partier som möjligt ska vara med. Det minsta som man behöver för att kunna få igenom något är att man har en majoritet. Jag tycker det har fungerat väl under de här åren. Vi har haft samtal även efter beskedet från SD, och jag tycker fortfarande att vi har en god ton i samtalet.
Han tror att Sverigedemokraternas val handlar om att profilera sig inför nästa mandatperiod.
– För deras eget partis skull verkar de tänka att de behöver profilera sig lite, så uppfattar jag deras anledning. De vill inte backa ur något av det som vi tagit beslut om gemensamt. Men i politik, inte minst på lokal nivå, måste man vara pragmatisk. Och jag menar att utgångspunkten är att så möjligt ska vara med. Jag kan tycka att de skulle kunna valt andra sätt att profilera sitt parti, men nu har de valt att göra så. Men jag känner mig väldigt trygg, jag vet att vi är överens med många andra partier i olika frågor.
”Då måste vi ändra och tänka om”
När tidningen intervjuade Marcus Fridlund fick han möjligheten att skicka med en fråga till utfrågningen av Hjalmarsson. Frågan blev:
Hur har du tänkt styra med 20 av 57 mandat? Hur ska ni kunna göra de strukturförändringar man pratar om med bara 20 mandat?
– Jag har konstaterat att Marcus Fridlund försöker påvisa att vi inte har någon majoritet. Trots allt har det ju fungerat väldigt väl, med många frågor som man inte jobbat med på många år har man börjat med nu som södra infarten, infrastruktur, kulturfrågor, trygghetsfrågor och förändringsarbetet, säger Hjalmarsson och fortsätter:
– Det är klart att om SD skulle rösta med nuvarande oppositionspartier, då måste vi ju ändra och tänka om. Men dels kanske finns många frågor där de nuvarande oppositionspartierna håller med oss och ställer upp, så har det ju varit hittills, eller dels kanske SD tycker att de förslag vi lägger fram är bra. Det kommer att visa sig. Efter att SD gick ut med det här beskedet så har vi haft kommunstyrelsemöten och kommunfullmäktigemöten som har fungerat väl, och trots att Marcus (Fridlund) provade om det fanns en majoritet, så visade det sig att det gjorde det vid de här tillfällena.
Harald Hjalmarsson poängterar dock om att han har varit med om tidigare att majoriteten har behövt tänka om.
– Jag underskattar inte att det kommer behöva diskuteras vidare framöver. Som sagt är min utgångspunkt att ha så många som möjligt med oss. Nu jobbar vi med översiktsplanen, där är det breda diskussioner som krävs. Det är möjligt att oppositionen kommer ha en annan uppfattning om hur det kommer se ut, och det är möjligt att SD kommer bli vågmästare, men jag måste ändå säga att jag känner mig skarpt trygg i att vi har kunnat hitta breda lösningar under de gångna två åren.
Ser du någon risk att majoriteten här i Västervik skulle kunna falla 2025?
– Nej, det gör jag inte. I ett större perspektiv kan man ju säga att det i senaste valutgången var många kommuner där det inte var självklart hur samarbetena skulle se ut, många förhandlade under hela hösten. Nu är det flera kommuner runt oss där det har blivit problem, till exempel i Vimmerby där majoriteten föll. Det har inte hänt i Västervik och jag tror inte det kommer ske. Sen om oppositionen hoppas på det tycker jag det är tråkigt, då skulle de ha fel fokus. Jag hoppas att oppositionen kan vara lika konstruktiva som jag tycker att man bör vara oavsett vilken roll man har. Vi ska tänka på de som bor och verkar i kommunen.
Hur tycker du att samverkan mellan majoriteten och oppositionen har fungerat?
– Över 80 procent av de beslut som tas är vi helt överens. I de stora väsentliga frågorna tycker jag att oppositionen tar ansvar, där vill jag berömma dem. Och sen ligger det i deras roll att kritisera oss och lägga fram alternativ genom motioner och interpellationer, det är naturligt. I de debatterna vi har i fullmäktige så tycker jag det är god ton, och efteråt tar man varandra i hand. Jag tycker att vi har ett trevligt klimat i Västerviks kommun, och jag skulle säga att alla partierna bidrar till det.
Dags för en ny översiktsplan
Under 2024 påbörjades arbetet med en ny översiktsplan i Västerviks kommun. Den nya översiktsplanen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Den nya planen ska sträcka sig till år 2050, och målet är att arbetet med den ska vara klar innan 2028.
– Det här är ett viktigt arbete. Vi har lagt upp riktlinjerna, bildat styrgrupp och arbetsgrupp, bemannat upp och anställt medarbetare som ska jobba med detta, gjort en tidsplan, och vi har också nu börjat att gå ut och informera om de dialogmöten vi ska ha.
Nu kommer det först att bli fokus på dialog med medborgarna i kommunen.
– Vi måste förstå och lyssna på de som bor och verkar i kommunen. Vi kommer ha ett 15-tal dialogmöten nu, och även ett digitalt rum som man kan gå in och följa ifall man inte kan gå på ett fysiskt möte. Jag tror och hoppas också att många politiker kommer vara med på dessa möten för att fånga upp och diskutera.
Efter dialogmötena kommer kommunen att ta in yttranden från berörda myndigheter.
– Vi kommer behöva yttranden från till exempel länsstyrelsen, trafikverket, närliggande kommuner. Alla de delarna ska in och vara med, så vi landar rätt i förslaget till fullmäktige. Sen kan det ändå bli överklagat, det vet man ju inte, men så är tanken. Vi började i våras med att skapa strukturen för det, och nu går vi in i det mer operativa arbetet. Det kommer märkas under hela den här tiden.
Är det något helt nytt på agendan för 2025?
– Det mesta är sådant som vi redan jobbar med. Men en sak jag nog ser framför mig, som skulle bli historiskt i så fall, det är att Västervik, Vimmerby, delar av Hultsfred och delar av Oskarshamn kan bli en ny arbetsmarknadsregion. Västervik är en av få platser i södra Sverige där kommunen fortfarande är en egen arbetsmarknadsregion. Det beror på att kommunen är så stor. Men vi håller på och kommer ske närmsta åren håller dessa på att växa ihop. Då i stället för att vara 36 000 invånare så är det 70 000. Med det upptagningsområdet får man helt nya möjligheter. Sen om man vill bo i vackra Västervik och jobba i Vimmerby så finns de pendlingsmöjligheterna. Jag tror detta kommer betyda enormt mycket, inte minst i perspektivet att rekrytera medarbetare.
Vad tror du kommer vara de största utmaningarna på längre sikt för kommunen?
– Vi har pratat om 40 K, alltså 40 000 invånare. Vad vi menar med det är att vi måste bli fler människor här, vilket kommer vara en utmaning under flera år framöver. Vi är tack och lov överens i Västerviks kommun om att det är den frågan vi ska jobba med, att vi ska vända befolkningsutvecklingen. Världen över är det allt färre som ska besörja allt fler, men vi ska vända på det där i Västervik. Då behövs bra välfärd, attraktivt boende, hög trygghet och näringsliv i tillväxt med nya arbetstillfällen.