Socialdemokraten Marcus Fridlund, 33 år, har sysslat med politik i hela sitt vuxna liv. Tidigare var han ordförande för Socialdemokraterna i Västerviks kommun, fram tills ungefär ett och ett halvt år sedan då han blev valdes till att bli kommunens oppositionsråd. Sedan dess har han varit politiker på heltid.
– Ända sedan jag tillträdde som oppositionsråd har det varit intensivt, det går i högt tempo och mycket har handlat om att lära sig att prioritera, säger han.
Han upplever att han har kommit in i rollen, även om det kan vara utmanande ibland att sitta i opposition. Han menar att det är mycket som oppositionspartierna skulle vilja göra annorlunda ifall det var de som styrde i Västervik.
– När man sitter i opposition så är det svårt att få igenom sina förslag. Om man vill kunna påverka så ska man såklart helst vara styrande.
Starkt näringsliv och många detaljplaner
När Fridlund ska berätta om det positiva i Västerviks kommun från året som gått väljer han att lyfta fram näringslivet.
– Vi har ett ganska differentierat näringsliv, och det går generellt bra och starkt och det finns mycket arbetstillfällen i vår kommun. Det är jättepositivt, och hjälper till att göra Västervik till en attraktiv kommun.
Han säger också att det är positivt att flera detaljplaner som börjades ta fram förra mandatperioden, när de satt i majoriteten, nu börjar att komma ut.
– Det är lite som att vi skördar frukten från när vi styrde. Det är lite synd att vara i opposition nu och inte få vara med hela vägen, men det är kul att det kommer ut detaljplaner som utvecklar kommunen.
Har du några exempel?
– Det senaste är Breviksplanen. Jag hoppas att vi äntligen kommer i mål med Fiskartorget i centrala Västervik. Jag hoppas också att planen i Ankarsrum ska ta fart nu under 2025, med en fisk- och tomatodling där, säger han och fortsätter:
– Sen har vi såklart översiktsplanarbetet som påbörjades under 2024 och kommer i gång ordentligt nu 2025. Där hoppas jag att det blir en plan som tas fram i bred samsyn politiskt.
Ser det ut som att det kommer kunna bli så?
– Ingen aning. Nu har ju halva mandatperioden gått. Under den första halvan har det inte alls varit någon form av samsyn som genomsyrat den här kommunen. Det är inte gemensamma diskussioner eller överenskommelser som genomsyrat de här två åren. Det är jag lite orolig för, vad det innebär för kommunens utveckling.
Den nya översiktsplanen som ska tas fram i Västerviks kommun ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Den nya planen ska sträcka sig till år 2050.
– En översiktsplan handlar om vad hur vi vill att det ska vara i kommunen på lång sikt. Då är det jätteviktigt att vi är politiskt överens, och att det är något som accepteras av våra invånare. Om det bara skulle vara några få personer som kommer överens om en sån plan, då är jag orolig, och oroar mig för styret och om de ska lyckas skapa en samsyn.
SD blev oppositionsparti
Några dagar innan jul gav Sverigedemokraterna besked om att de ville lämna samverkan med Westerviksalliansen (M, KD, L, WP), och ser sig nu som ett oppositionsparti. SD menar att varje beslut varit beroende av dem, men att Westerviksalliansen inte velat kännas vid detta. Att SD väljer att lämna samverkan är något som Marcus Fridlund tror kommer ha stor påverkan på kommunpolitiken i början av 2025.
– Det är ju inte alls bra nu när vi har en kommun som leds av en jättesvag minoritet. När det då är Sverigedemokraterna som är tungan på vågen, det ser jag som ett stort orosmoln. Jag tror inte att de kommer att kunna ta det ansvaret, vilket de också har visat att de inte kan. När kommunens ekonomi har körts i botten de här två senaste åren så har Sverigedemokraterna varit med i besluten. När moderata politiker har gjort yrkanden i fullmäktige och sagt ”vi i majoriteten” har vi alltid kontrollfrågat om Sveigedemokraterna är medräknade, och då har svaret varit ”ja”. Så SD har varit med hela vägen på det här, men nu väljer de att ställa sig utanför helt plötsligt.
”Vi kommer aktivt säga nej”
Marcus Fridlund tror att det kommer bli svårare för majoriteten att få igenom sina förslag nu efter årskiftet.
– Det kommer behövas från styret att ta beslut som innebär sanering av de ekonomiska delarna också. Man kommer behöva anpassa kostymen, för den är lite för stor idag. Och jag tror inte att Sverigedemokraterna kommer att gå med på det. Och det är nog därför de har lämnat.
– Vi kommer heller inte ställa upp på majoritetens eventuellt kommande förslag, eftersom vi inte varit med och sänkt ekonomin, och vi har varnat för det här från början. Vi kommer inte vara något stödhjul för dem de kommande två åren. Så det kommer bli tufft för dem. Vi kommer aktivt att säga nej.
Tror du att det blir nya slags samarbeten eller en ny majoritet under 2025?
– Det kan det bli. Om någon av partierna inom Westerviksalliansen vill bryta sig loss och diskutera sakfrågor med oss så är vi villiga. Vi stänger bara dörren för Sverigedemokraterna. Det viktigaste är att kommunen ska styras. Kommunen ska enligt vårt parti styras av en stabil majoritet som är tydlig, det är det absolut bästa. Just nu är det inte tydligt vem som styr, och det är väldigt olyckligt.
Under den första halvan av mandatperioden tycker Marcus Fridlund att samarbetet mellan majoriteten och oppositionen har fungerat bra i de frågor där de tycker lika, vilket är fallet i de allra flesta frågorna. Men i vissa fall anser han att de har för lite insyn i det politiska arbetet.
– I de principiella frågorna kommer vi inte in. Vi har inte alls den insynen i vad de har för plan för ekonomi, kommunens skolor och förskolor, vi är inte delaktiga i det över huvud taget. I mina ögon är det ett problem. Vi har ingen aning om vad de har för planer framåt. Mycket av det här på sistone har varit att vi får informationen väldigt sent, och ibland väldigt bristfälligt.
”Det största misstaget majoriteten gjort”
Något som Marcus Fridlund tycker är dåligt hanterat av majoriteten under mandatperioden är budgetarbetet.
– När fattar beslut om en budget som man vet är underfinansierad, och har varit det under flera år, då lånar man ju pengar av de som kommer efter. Att man då inte har ett enda konkret uppdrag för hur man ska få den här kommunen i balans, bara pratar i generella termer och säger att man har en plan. Man benämner det i de första meningarna i sitt dokument, men inte sen till förvaltningarna i någon form av uppdrag. Det är det största misstaget den här majoriteten gjort. Det har vi varnat för, och konsekvenserna kommer nu. Jag är jätteorolig.
Vad hade ni själva gjort ifall det var ni som satt i majoritet?
– I den budget vi tog fram så finns det tydliga uppdrag att ta fram handlingsplaner och en riktig ordentlig ekonomisk analys för kommunen och utvecklingen framåt, för att komma i balans. Det är så man måste jobba. Det måste finnas uppdrag, annars är det ingen som jobbar för det. Just nu finns det inga såna uppdrag, det finns bara en underfinansierad budget, vilket gör att verksamheterna själva måste skära ner.
Vad är majoritetens svar på att ni vill ha mer konkreta uppdrag?
– De säger att de har en plan och de följer den planen, men jag vet inte hur den ska kunna följas nu när Sverigedemokraterna har hoppat av. Eftersom de inte har lagt några uppdrag finns det inget beslutat, det kommer nu. Och nu har de ingen tydlig majoritet.
Hur tycker du att man jobba för att få budgeten i balans?
– Jag tror man måste genomlysa och vända upp och ner på hela vår kommun, och börja om från början. Vi saknar en ordentlig styrmodell för vår kommun. Till slut fick vi in det uppdraget, att man ska ta fram en ny styrmodell och se över den. Alltså vem som fattar vilket beslut och var det fattas, så man kan följa hela kedjan. Under hösten fick vi tillbaka en revisionsgranskning som visar att tjänstepersonerna gör sina uppdrag och lämnar det till politikerna. Men sen när politiken ska fatta beslut så försvinner det ut i den kommunala massan. Vi måste ha en styrkedja som fungerar, för annars är det så himla mycket som rinner igenom våra fingrar, lika så pengar. Så jag tror att det finns enormt mycket vi kan göra, för att kunna reinvestera våra egna skattemedel i våra välfärdsverksamheter. Det är det som är vår kärna.
Vad tycker du skulle vara de största prioriteringarna för Västervik nästa år?
– Den största näringslivssatsningen vi kan göra, och den största satsningen på vår kommun, är att ha en välfungerande förskola och skola. Vi måste bestämma oss hur det ska se ut där. Vår kommun är så stor till ytan att vi inte kan bara titta på jämförelsetal med andra kommuner, vad man lägger per elev. För oss så kommer det kosta mer, och då måste man våga prioritera det. Så det är den största satsningen som jag ser, som också kan leda till framtidshopp och smitta av sig på fler verksamheter.
Vad hoppas du åstadkomma som politiker i opposition under resten av mandatperioden?
– Vi kommer fortsätta lägga våra egna budgetar, vi har ett jättebra internt arbete inom vårt parti där, så vi kommer fortsätta driva frågorna som vi tar fram där som parti, och förhoppningsvis får vi genomslag för det. Om det nu ska bli ett minoritetsstyre som ska förhandla med andra partier, så kanske vi får mer inflytande, vem vet. Men för vår del handlar det mest om att se till att vi har en välfungerande och välskött kommun. Så livet i opposition handlar mycket om att syna dem hela tiden, och det är det vi gör. Nu handlar det mycket om ekonomi och deras styrning, som vi tycker är undermålig.
Vad skulle du vilja göra för förändring för Västerviksborna, om du inte behövde anpassa dig till majoriteten?
– Om jag hade fått chansen så hade jag börjat helt från början, bygga upp kommunens verksamhet på nytt, just för att prioritera våra välfärdssektorer. Jag skulle också vilja öppna fritidsgårdarna för yngre barn och ungdomar igen. Vi måste se till att alla har tillgång och möjlighet till en aktiv fritid. Föreningslivet är jätteviktigt, men kan inte ta hela rollen själva. Här tror jag det finns massor att göra för att stärka våra barn och unga i kommunen.
”Riskerar ett fenomenalt fritt fall”
Slutligen vill Marcus Fridlund återigen belysa vikten av att kommunen behöver ha ett stabilt styre under 2025 och resten av mandatperioden.
– Kommunen är i gungning, och det gungar ännu mer nu tack vare Sverigedemokraterna. Så jag ser en oro i styrningen av vår kommun, och det måste bli klargjort tidigt 2025, hur kommunen ska styras. Annars riskerar vi ett fenomenalt fritt fall skulle jag säga, som den här kommunen aldrig har skådat tidigare, säger han och fortsätter:
– Det är inte bara i Västervik som det gungar, det är hela Sverige som är skakigt. Speciellt med den höga inflationen som varit och den lågkonjuktur som vi fortfarande är i. Då behövs stabilitet, och Västervik är absolut inte stabilt. Så det är det jag vill skicka med, att kommunen behöver stabilitet. Då krävs samarbete.